Gitárral és tollal

2019. november 23., szombat, Közélet

Gyermek- és iskoláskorából származó, a hetvenes, nyolcvanas évek hangulatát idéző történeteit írta meg és foglalta kötetbe a csíkszeredai Nagy Lóránt. A nyakleves antológiája című könyvét csütörtök este mutatták be a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

A könyvbemutatóra érkezőket a gitározó Nagy Lóránt fogadta, a szerző ugyanis zenész, a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola klasszikusgitár-tanára. Szonda Szabolcs könyvtárigazgató szólt az első kötetes szerzőről, „keserédes élményeire” épülő kötetét novellafüzérként, történetsorozatként vagy akár lazább regényként említve. A szerző beszélgetőtársa, Nagy Péter – nem rokonok, csak barátok – a kötetet meghatározó nyolcvanas évek kapcsán megjegyezte, ő maga 1985-ben, míg Lóránt egy évvel később érettségizett, mindketten könyvszerető családban nőttek fel. Nagy Lóránt „véletlenszerűen” kezdett el írni egy, a közösségi odalán megosztott gyermekkori történet sikerét követően. Később aztán észrevette, mindenik történetben elcsattan néhány nyakleves, „gyermekkorában a nevelés elmaradhatatlan eszköze volt a fenyítés, de a forradalom után átestünk a ló túlsó oldalára”, innen a könyv címe is. Huszonhat írása „kortörténet”, az első osztálytól a tizenkettedikig tartó időszakát öleli fel, valós alapokkal és szereplőkkel, ám írásainak „révedezéssel, álmodozással, fikcióval” meseszerű jelleget adott. Egész életét végigkísérte a sport – most is intenzíven kerékpározik –, diákként egyik nap négy órát olvasott, a következő napon pedig négy órát focizott. Sportosztályban végzett, a forradalom idején hivatásos futballista volt, ám 23 éves korára a csapat felbomlott, elkezdett gitározni tanulni, majd 28 évesen a kolozsvári zeneakadémiára felvételizett. Mint mondta, „nagyon jó trióval” zenéltek, ám úgy érezte, valami hiányzik, ezért írogatni kezdte történeteit, s jövőre már második kötetét készül kiadni. Bármivel foglalkozott, próbálta mindig a legjobb tudása szerint művelni, az írásról pedig azt mondta, nem kíván sok könyvet magának, nem kötelezi semmi, csak akkor ír, ha kedve is lesz hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1217
szavazógép
2019-11-23: Máról holnapra - Mózes László:

Fatolvajlás magas fokon

Miután a környezetvédelmi miniszter, Costel Alexe alaposabban belenézett hivatalbéli fiókjába, rejtegetett adatokra bukkant. Felfedezte, hogy Romániában évente jóval több fát vágnak ki, mint amennyiről eddig beszéltek. Tegnapi sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, hogy a Kárpátok bérceiről egy esztendő folyamán 38,6 millió köbméternyi fát döntöttek le, s hogy e milliók még súlyosabbak legyenek, azt is hozzáfűzte, ez a mennyiség húszmillió köbméterrel több, mint amennyiről eddig beszéltek! Azt is megjegyezte, hogy a szociáldemokrata kormányzás alatt több mint 60 millió köbméternyi fát törvénytelenül vágtak ki.
2019-11-23: Közélet - Mózes László:

A Kaukázus árnyékában

A Kaukázus-hegységben, illetve annak környékén tett augusztusi kirándulásáról mesélt Barthalis Szabolcs kedd este a sepsiszentgyörgyi Tanulók Házában. A rendezvénnyel a háromszéki Erdélyi Kárpát-Egyesület elkezdte a téli időszakra jellemző előadássorozatát, amelyen az idei túrákat mutatják be.