Kovászna–KommandóMegvásárolják a siklót és a kisvasutat

2019. december 9., hétfő, Közélet

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Város Önkormányzata megvásárolja a Kovászna és Kommandó közötti siklót, erdei kisvasutat és a hozzájuk tartó ingatlanokat és ingóságokat.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Régi terve a háromszéki önkormányzatnak, hogy megvásárolja az ipartörténeti műemlék együttest. Az egykori fakitermelő és fűrészüzemhez tartozó infrastruktúrát az anyacég, a brassói székhelyű Brafor Rt. annak ellenére, hogy a csőd szélén állt, nem adta el. Az összeomlás bekövetkezett, a csődeljárást 2001-ben indították. A felszámolócég most jelezte, hogy áruba bocsátja az erdei vasutat, a siklót és az ezekhez tartozó ingóságokat.

Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna város önkormányzata megegyezett abban, hogy megvásárolják mind az ingatlan, mind az ingó vagyont. A megye a Kommandó területére eső részt, a város a Kovásznához tartozót, tehát a Térréttől a siklóig, a sikló tetejétől Kommandó közigazgatási határáig tartó vasútszakaszt és a siklót.

Kovászna Megye Tanácsa legutóbbi ülésén ellenszavazat nélkül hagyta jóvá a beszerzési eljárás elindítását. Tamás Sándor tanácselnök elmondta, a megyeházának elővásárlási joga van. Közel 800 ezer lejre értékelték fel a kommandói vagyonrészt. Szándékukban áll, hogy vásárlás után a vas­utat felújítsák és Kommandó területén még hat kilométerrel kibővítsék. Ennek turisztikai vonzata lesz majd. Tiszta jogi helyzettel és biztonságos körülmények között sétavonatozást fognak működtetni a keskeny nyomtávú vasúton – tette hozzá a tanácselnök. (A megyevezető arra utalt, hogy egy magánvállalkozó időnként szerelvényt működtetett a szakaszon, s baleset is történt – szerk. megj.) Tamás Sándor azt is közölte, az elmúlt időszakban ehhez már több mozdonyt beszereztek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?









eredmények
szavazatok száma 293
szavazógép
2019-12-09: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Érdemek és érdekek

A kétszeresen elítélt Adrian Năstase derűsen mosolyog, a választó pedig meghökkenten nézi. Mi történik Bukarestben? Az újraválasztott elnök, Klaus Iohannis hónapok óta az állam SZDP-mentesítéséről beszél – és „saját”, alig öt hete kenyérbe lépett liberális kormánya meg is kezdte a tisztogatást (konzulok, államtitkárok, prefektusok és miniszteri tanácsosok menesztésével) –, a Cotroceni-palotában azonban öt év alatt sem ért rá sepregetni.
2019-12-09: Közélet - Iochom István:

Adventi vásár a Borudvarban

A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés partnereivel karöltve első alkalommal szervezett szombaton adventi vásárt a kézdivásárhelyi Borudvarban. A rendezvényen jótékonysági sütivásárt is tartottak, a bevételt egy izomsorvadásos kisgyermek szüleinek adományozták.