Traian Băsescu SzékelyföldönRomán oktatás, medvék és az autonómia

2008. szeptember 23., kedd, Közélet

Traian Băsescu államfő székelyföldi látogatása végén nem nyilatkozott a sajtónak, így a helyi elöljárókkal folytatott megbeszélésen elhangzottakról csak a résztvevőktől szerezhettünk tudomást.

György Ervin, Kovászna megye prefektusa a magyar gyerekek román oktatásáról szóló eszmecserét emelte ki, az államfő továbbra is fontosnak tartja, hogy más módszerrel és más tankönyvekből tanítsák a magyar gyermekeket, de elismerte, bár próbált közbenjárni, eddig semmilyen előrelépés nem történt. Örült, hogy most ismét napirendre került a kérdés, és újra megpróbál lépni az ügyben — ígérte.

A medvék okozta gondokat nem ismerte Băsescu, de támogatja György Ervin ötletét, amelyet nemrég a kormánynak is előterjesztett. (Javasolta, hogy egy helyi szakértőbizottság dönthessen a veszélyes állatok kilövéséről.) Most az államfőnek is elmesélte, hogy például Bereckben két medve napi rendszerességgel belátogat a faluba, de a hatóságok tehetetlenek, és attól tartanak, előbb-utóbb emberi áldozatot is szednek a vadak. Háromszéken kilencszáz medvét tartanak számon, idén alig ötvenkettő kilövését engedélyezték. Az államelnök felidézte, hogy bukaresti polgármesterként határozott intézkedéseket hozott a kóbor kutyák ellen, fenntartja: az emberélet fontosabb, mint az állatvédők követelőzése.

Sok jót nem mondhatott az utak javításáról, az EU csak a két páneurópai folyosó felújítását támogatja, más utak, autópályák költségeit az államnak kell finanszíroznia, és kérdés, mennyi pénz lesz e célra. A találkozón felvetették azt is, hogy a bukaresti kabinetnek figyelembe kellene vennie a fűtéstámogatások elosztásakor, hogy vidékünkön öt hónapig is eltart a tél, sokkal többet kell fűteni, mint a déli megyékben, jó lenne, ha hosszabb időszakban kapnának anyagi segítséget a rászorulók.

A találkozó végén, kifelé jövet került szóba az autonómia — tudtuk meg György Ervin prefektustól. Elmondása szerint Traian Băsescu továbbra is támogatja az általános autonómiát (decentralizációt), de nem ért egyet az RMDSZ által meghirdetett aszimmetrikus autonómiával. Ígérte, hamarosan újra Székelyföldre látogat, és akkor módját ejti, hogy hosszabb és részletesebb beszélgetést folytassanak az autonómiáról és a decentralizációról. Szeretné megérteni, mit értenek a magyarság politikusai, vezetői az autonómián, fontosnak tartja, hogy Bukarestben pontosan tudják, mit akarnak a magyarok, hogy lehessen tárgyalni a kérdésről — összegezte az elhangzottakat György Ervin prefektus.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-09-23: Közélet - Ferencz Csaba:

Bírálják a pályázati rendszert (Lábas Ház)

Bírálja a Lábas Ház működtetésére kiírt pályázatot a Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK). A szervezet szerint korábbi javaslataikat nem vették figyelembe, az önkormányzat pontozásos súlyozása pedig elhibázott.
2008-09-23: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Ahol itthon van az otthon

Bölönben már rég az a jelszó: itthon teremteni meg az otthont. Nyilván, a munkahelyet, a megélhetés lehetőségét. Itt minden lépés azt bizonyítja, a közösen gondolkodásban a községvezetés jó irányba halad.