Putyin–Merkel találkozóAz európai országok nyernek a gázvezetékkel

2020. január 13., hétfő, Kitekintő

Az Északi Áramlat 2. gázvezeték építését be kell fejezni, azzal Németország és más európai országok is nyerni fognak – jelentette ki Angela Merkel német kancellár a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen megtartott szombati moszkvai sajtóértekezletén.

Merkel hangsúlyozta, hogy mindenki érdekelt a gázellátás diverzifikálásában, és az Északi Áramlat 2. kereskedelmi projekt, amelynek befejezését Németország a meghirdetett amerikai büntetőintézkedések ellenére is támogatja. Mint mondta, Németország nem lát Oroszországtól való egyoldalú függőséget a gázszállítások terén.
Putyin azt mondta, hogy a gázvezetéket Oroszország képes egyedül is befejezni. Elismerte, hogy az építkezésben részt vevő cégek ellen bevezetett amerikai büntetőintézkedések miatt a megvalósítás több hónapos késedelmet szenved, de közölte, hogy a vezetéket még idén, de legkésőbb a jövő év első negyedében üzembe fogják helyezni.

Putyin támogatásáról biztosította a líbiai rendezésű, német kezdeményezésre Berlinben tartandó nemzetközi konferenciát. Merkel kifejezte reményét, hogy a líbiai rendezést célzó orosz–török erőfeszítések eredményhez vezetnek.

Putyin közölte, hogy német tárgyalópartnerével együtt támogatja az iráni atomalkuról megkötött nemzetközi megállapodást, a közös átfogó cselekvés fenntartását. Merkel hangsúlyozta, hogy Irán nem juthat atomfegyver birtokába, ezért Berlin minden diplomáciai eszközt fel fog használni a megállapodás megőrzése érdekében, még ha az nem is ideális. A kancellár fontos lépésnek nevezte, hogy Teherán elismerte az ukrán utasszállító repülőgép lelövését.

Putyin kifejezte reményét, hogy a Közel-Keleten nem kezdődik nagyszabású katonai konfliktus, amely szerinte az egész világot érintő katasztrófához, egyebek mellett menekültáradathoz vezethet. „Ez egyszerűen humanitárius katasztrófa, vallásközi katasztrófa, gazdasági katasztrófa lesz. Mert a világgazdaság és a világenergetika lerombolásához vagy óriási mértékű károsodásához vezethet” – figyelmeztetett az orosz elnök.

Az ukrajnai válság megoldásával kapcsolatban Putyin hangsúlyozta: egyetértés van a felek között abban, hogy a minszki megállapodásoknak nincs alternatívájuk, és azokat maradéktalanul végre kell hajtani.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 76
szavazógép
2020-01-13: Kitekintő - :

Irán beismerte, hogy lelőtte az ukrán repülőgépet

Irán többnapi tagadás után szombaton végül beismerte, hogy a légvédelme lőtte le – nem szándékosan – rakétával az ukrán utasszállító gépet. A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata múlt szerda reggel zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 167 utas és a gép 9 fős ukrán személyzete vesztette életét. Még két utas volt ukrán állampolgárságú, a többiek további hat ország állampolgárai: irániak, kanadaiak, svédek, afgánok, németek és britek.
2020-01-13: Kitekintő - :

Újjáalakulhat az észak-írországi önkormányzatiság

Három év szünet után újjáalakulhat a helyi kormány Észak-Írországban, miután a fő protestáns és katolikus pártok pénteken este egyaránt elfogadták a brit és az ír kormány rendezési tervét.