Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék–2030Közösségépítés, fejlesztések, környezettudatosság

2020. február 4., kedd, Közélet

Programok szerint élnek, nem költségvetési évben gondolkodnak, mondotta Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki az önkormányzat terveit vázolta lapunknak. Különben Romániában a költségvetési év rövidebb, mint a naptári esztendő, idén is csak február második felére várható a megyei költségvetés.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Tízéves távlatban terveznek, 2030-ig – közölte a tanácselnök. A Potsa József megyei fejlesztési tervet idén aktualizálják, Sepsiszentgyörgy városa hasonlóképpen felújítja fejlesztési tervét. El szeretnék érni, a többi város is készítsen hasonló programot, hogy a kistérségi fejlesztési terveket egyetlen megyei tervvé tudják kovácsolni, természetesen meghagyva mindenik autonómiáját. Ehhez a Babeș–Bolyai Tudományegyetem szakembereinek segítségét kérik, ugyanúgy, mint öt évvel ezelőtt. A Háromszék–2030 terv két részből áll, egyik a fejlesztés: út, híd, ivóvíz, csatornarendszer, hulladékgazdálkodás, másik a közösségépítés.

A környezettudatosság ügye előtérbe kerül. Már két esztendeje évente ezer gyermek látogatását szervezik meg a lécfalvi hulladékfeldolgozó üzembe. Ahhoz, hogy tisztábban tarthassuk szülőföldünket, gyermekkorban kell kezdeni a nevelést. A hulladékgazdálkodási üzem az országban a legjobban működő, már komposztföldet is gyárt, mondotta az elnök. Hozzátette, a megyefejlesztési terv összeállításakor zöld chartát is megrendelnek: a megye környezettudatos védelmi stratégiáját.

Víz- és csatornarendszerrel jelenleg a vidéki települések 50 százaléka rendelkezik, el szeretnék érni, hogy tíz év múlva ez az arány 95 százalék legyen.

Az egészségügyi rendszer korszerűsítését támogatják. Idén 140 millió lejes költségvetésből gazdálkodhat a megyei fenntartásban működő Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, ebből 22 millió lejt fejlesztésre fordítanak. A megyeháza a városi kórházakat is támogatja felszereléssel, és vidéki, önkormányzati tulajdonban levő rendelőket is, most már nemcsak épületfelújításban, hanem eszközvásárlásban is.

A szociális gondoskodás terén a kötelező finanszírozásokon kívül, pályázat útján szociális tevékenységeket végző szervezeteknek adnak át feladatokat. A gyulafehérvári Caritas, a Diakónia Keresztyén Alapítvány és a Vöröskereszt több mint 1300 idős embert lát el otthonában. Erre a tevékenységre a megye egymillió lejt biztosít, és a helyi önkormányzatok is támogatják.

A vendégforgalomban egyik legfontosabb kérdés a Brassó melletti repülőtér megnyitása. Ezzel a turizmus fellendülésére számítanak. Tavaly, még a szociáldemokrata kormányzás idején sikerült 10 millió lejt kilobbizniuk a vidombáki építkezés számára. Nagyon jó az együttműködésük a szomszédokkal, Brassó megye idei költségvetésébe már beépítette a reptér és Sepsiszentgyörgy közötti gyorsforgalmi út rá eső részének tervezési költségeit. Az út összeköti majd a brassói körgyűrűt az építendő sepsiszentgyörgyi terelőúttal.

Ugyanakkor a megyeháza ajánlja Barót, Kovászna és Kézdivásárhely önkormányzatának, hogy a városok körüli terelőút kialakításához rendezzék a területek jogi helyzetét, s a munkálatok idejére a megye átveszi azokat. A nyomvonal megvan, közölte, hozzátéve, Bodzaforduló esetében a területi-domborzati adottságok nem teszik lehetővé terelőút építését.

A megyeháza arra is törekszik, hogy a kulturális intézmények külön stratégiáit összehangolja.

Továbbá a megyei és sepsiszentgyörgyi önkormányzat összer­délyi feladatokat is felvállal. Tíz éve működtetik a szórvány felkarolását célzó programjukat. Ennek legnagyobb hatása, hogy most már nemcsak a templomban, kultúrházban ünnepelnek a szórványban a magyarok, hanem például a Hunyad megyei magyar napokat néhány éve már köztéren szervezik meg. A Székely Vágta, a kürtőskalács-fesztivál, a sepsibodoki fogathajtóverseny és más rendezvények nagyobb kitekintésűek, mint a megye. Emellett az Erdélyi Magyar Művészeti Központ, a Székely Nemzeti Múzeum, a Háromszék Táncegyüttes tevékenysége is szélesebb körű.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 258
szavazógép
2020-02-04: Máról holnapra - Mózes László:

A gyűlölködés fokozatai

Napokkal ezelőtt borítékolhatni lehetett volna, hogy a két Srí Lanka-i vendégmunkás kapcsán kirobbant ditrói botrány lehangoló, országos üggyé dagad. Hirtelenjében szinte mindenki felkarolta a gyengébbik felet, a két ázsiai munkavállalót – bár tetten érhető lenne e nagy empátia máskor is! – és ezzel egyidejűleg ostorozni kezdték a ditróiakat, elindult egy újabb magyarellenes gyűlölködési hullám.
2020-02-04: Közélet - Nagy D. István:

Hatalmukat szilárdítanák a liberálisok (Kétfordulós polgármester-választás)

A négy évvel ezelőtti adatok azt mutatják, nem általános jelenség, hogy az egyfordulós polgármester-választás nyomán alacsony támogatottságú elöljárók töltenék be tömegesen a tisztséget – véli Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint teljesen egyértelmű, hogy a kormány felelősségvállalása a kétfordulós polgármester-választás kapcsán alkotmányellenes, és nem szól többről, mint az éppen hatalmon lévő politikai alakulat rövid távú érdekeinek érvényesítéséről.