Migránskaraván a szerb–magyar határon

2020. február 7., péntek, Világfigyelő

A Szerbiában elindult migránsmenet tegnap délután Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia–Tompa határátkelőt a magyar hatóságok korábban határozatlan időre lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket. Sötétedés után takarókat és hálózsákokat készítettek elő, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni.

  • Migránsok a határ mellett. Fotó: MTI / Molnár Edvárd
    Migránsok a határ mellett. Fotó: MTI / Molnár Edvárd

A migránsok egész nap készülődtek a határ irányába, a korábban a magyar–szerb–román hármas határ közelében, a Rábé–Kübekháza határátkelőnél tartózkodók is elindultak a kelebiai–tompai határátkelő felé, ami alátámasztja a feltételezéseket, miszerint szervezett megmozdulásról van szó.

A Kelebia felé tartók elmondták, azért mennek arra, mert úgy hallották, Magyarország megnyitotta a bevándorlók előtt azt a határt. Az álhírek gyors terjedését bizonyítja, hogy a belgrádi autóbusz-pályaudvaron két napra előre minden jegy elkelt a Szabadkára tartó buszokra, a szabadkai állomásra pedig folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli buszok az ország minden részéről.

A menetet a közösségi médiában zárt csoportokban szervezték hetek óta. A tervek szerint ma hajnalban indultak volna el a magyar határ felé, ám miután a szerb hatóságok felfedték a tervet, korábban indultak el. A szerb rendőrség szerdáról csütörtökre virradó éjszaka már több tucat migránst begyűjtött, és rabszállító járművekkel a dél-szerbiai befogadóközpontba szállította őket. Mivel azonban a szerbiai befogadóközpontok nem zártak, így az odaszállítottak bármikor úgy dönthetnek, hogy ismét elindulnak a magyar határ felé, és csatlakoznak az ott demonstráló több száz fős tömeghez.

Szerbiában jelenleg mintegy hatezer migráns tartózkodik, 2015 óta ilyen nagy számban nem jelentek meg a szerb–magyar határon, inkább a Horvátországgal és a Bosznia-Hercegovinával közös határszakaszon próbáltak meg továbbjutni Nyugat-Európába. Szakértők szerint a hideg idő miatt váltak egyre elszántabbá, ezért próbálkoznak Magyarország felé is.

A Kelebia-Tompa határátkelőhöz legutóbb 2015. szeptember 16-án vonult ekkora migránstömeg, egy nappal az után, hogy Magyarország lezárta határát, és a fizikai határzár miatt nem tudtak átjutni a röszkei átkelőnél az illegális bevándorlók.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 288
szavazógép
2020-02-07: Világfigyelő - :

Magyarország elsőként csatlakozott (A Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége)

Magyarország első európai uniós országként csatlakozott a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez. A szervezet Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére jött létre. Szerdai alakuló ülését Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vezette, ezen Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte. A szövetségnek 27 tagja van.
2020-02-07: Világfigyelő - :

Spanyol–katalán közeledés

Még ebben a hónapban megindulnak a tárgyalások a spanyol és a katalán kormány között azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Barcelonában tegnap, miután tárgyalt Quim Torra katalán elnökkel.