Spanyol–katalán közeledés

2020. február 7., péntek, Világfigyelő

Még ebben a hónapban megindulnak a tárgyalások a spanyol és a katalán kormány között azzal a céllal, hogy rendezzék a kialakult politikai konfliktust – jelentette be Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Barcelonában tegnap, miután tárgyalt Quim Torra katalán elnökkel.

  • Menekülők Szíriában. Fotó: El Pais
    Menekülők Szíriában. Fotó: El Pais

A kormányfő sajnálatosnak nevezte az elmúlt évtizedet jellemző konfliktusokat és nézeteltéréseket, amelyekkel senki sem nyert, viszont mindenki veszített. A párbeszéd új útjára van szükség és a megegyezést kell keresni – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy szerinte ez az út hosszú lesz és nem könnyű, a felektől pedig türelmet, elszántságot és nagylelkűséget követel. Pedro Sánchez kifejtette: továbbra is az alkotmány szavatolta katalán autonómia fenntartása mellett foglal állást, mert úgy véli, hogy ez forrasztja össze leginkább a katalánokat és képviseli legjobban a térség sokszínűségét.

A spanyol miniszterelnök a megbeszélésen átadott a katalán elnöknek egy 44 pontos javaslatcsomagot, amely a politikai együttműködés mellett kitér szociálpolitikai intézkedésekre, közszolgáltatások javítására, valamint infrastruktúra-fejlesztésre is.

A találkozót követően Quim Torra kiemelte: a kormányközi kerekasztalnak foglalkoznia kell a probléma gyökerét jelentő kérdésekkel. Ide sorolta az önrendelkezési referendum megtartását, a bebörtönzött katalán függetlenségi politikusok szabadon engedését. Hamis ígéretek, hamis elvárások helyett megoldást akarnak – jelentette ki, megjegyezve, hogy nincs vesztegetni való idő.

Pedro Sánchez 2007 óta az első spanyol kormányfő, akit a katalán kormányzati palotában fogadott az autonóm tartomány vezetője.

A rendőrség az esemény előtt órákkal lezárta a belvárosi épület környékét, így a katalán függetlenségpárti tüntetők az egyik szomszédos utcában gyülekeztek, és kiabálva követelték a börtönbüntetésüket töltő szeparatista politikusok elengedését.

A két kormány közötti tárgyalások megkezdése feltétele volt annak, hogy egy hónapja a spanyol parlament szavazásán Pedro Sánchez miniszterelnökké választását lehetővé tegye tartózkodásával a Katalán Köztársasági Baloldal párt, amely a katalán kormánykoalíció tagja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 286
szavazógép
2020-02-07: Világfigyelő - :

Migránskaraván a szerb–magyar határon

A Szerbiában elindult migránsmenet tegnap délután Tompánál elérte a magyar határt. A Kelebia–Tompa határátkelőt a magyar hatóságok korábban határozatlan időre lezárták, a migránsok mégis abban reménykednek, hogy – mivel gyerekek és nők is vannak a csoportban – a hatóságok átengedik őket. Sötétedés után takarókat és hálózsákokat készítettek elő, az éjszakát is a határkerítés mellett szándékoznak tölteni.
2020-02-08: Közélet - Szekeres Attila:

Teleormanból jött az új rendőrparancsnok

Tudorel Pieleanu személyében új főkapitánya van a Kovászna megyei rendőrségnek – tudta meg a We Radio, a belügyminisztériumhoz tartozó intézmény ugyanis nem tartotta fontosnak erről tájékoztatni a sajtót és a megye nyilvánosságát. Érdeklődésünkre Radu Stroe rendőrségi szóvivő megerősítette az értesülést, s közölte, Pieleanut már január 23-i kezdettel kinevezte a belügyminiszter, két hónapon át látja el teendőit megbízott rendőrparancsnokként.