Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Bukarestben a Valan – Az angyalok völgye című film

2020. február 12., szerda, Magazin

Az alkotók jelenlétében mutatják be Bukarestben a Valan – Az angyalok völgye című filmet, a közönség a főváros egyik legismertebb művészmozijában tekintheti meg az alkotást – közölte  a Balassi Intézet.

A Balassi Intézet bukaresti központja szervezésében mutatják be a Filmtett Distribution által forgalmazott filmet a francia kulturális intézet által működtetett Elvira Popesco moziban. A kritika által az első erdélyi skandináv thrillernek nevezett film bukaresti bemutatója holnap lesz, a vetítést közönségtalálkozó követi. Az alkotók közül jelen lesz Bagota Béla rendező, Krisztik Csaba főszereplő, Kántor László producer és Damokos Csaba látványtervező. A meghívottakkal Kacsó Edith, a Román Televízió Magyar adásának munkatársa beszélget.

Bagota Béla első nagyjátékfilmjében egy nagyvárosi rendőr emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Az életét annak szenteli, hogy eltűnt lányokat találjon meg. Minden megmentett lányban valahol a saját húgát, Julit látja, akinek huszonkét évvel ezelőtt veszett nyoma szülővárosukban, a romániai forradalom káoszában felbolydult Valanban. Egy telefonhívás miatt kénytelen visszatérni az erdélyi bányavárosba, mert felmerül a gyanú, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között.

A filmnek tavaly volt a világpremierje a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon, és azóta telt-házzal vetítik a magyarországi és erdélyi mozikban. 2020 januárjában a magyar filmkritikusok Bagota Bélának ítélték oda a legjobb rendezés díját a Valan című filmjéért. Bagota 2010-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Grunwalsky Ferenc és Kende János osztályában. Egyetemi tanulmányai idején számos rövidfilmet rendezett, Tiszta kézzel című alkotásával elnyerte a legjobb diplomafilmnek járó Simó-díjat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2324
szavazógép
2020-02-12: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Háromszéki huszárbált tartottak

Tizenegyedszer szervezte meg szombaton a sepsiszentgyörgyi Szilaj Hagyományőrző Egyesület az idei farsanghoz kapcsolt baráti táncmulatságát, a háromszéki huszárbált. A Kolcza vendéglőben tartott rendezvény résztvevőit a Csűrös István vezette kászonújfalusi székely népi zenekar szórakoztatta.
2020-02-12: Sport - :

Nyert és továbbjutott a KSE Futsal (Teremlabdarúgás, Román Kupa)

A céhes városbeli KSE Futsal együttese kiélezett, végig szoros összecsapáson 4–3 arányban nyert a Székelykeresztúri Egyesülés csapata ellen a teremlabdarúgó Román Kupa nyolcaddöntőjében, és ennek a sikernek köszönhetően bejutott a sorozat következő körébe. A céhes városbeliek következő ellenfele a háromszéki Mánya Szabolcs edzette FK Székelyudvarhely lesz.