Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

160 éves a Székely Mikó KollégiumKortörténet képekben

2020. február 12., szerda, Közélet

Kevés lenne iskolatörténeti képeskönyvnek nevezni József Álmos tegnap bemutatott könyvét, ami a 2008-ban megjelent kiadványnak az utóbbi tíz évet is átfogó bővített változata, hisz a benne foglaltak az elmúlt százhatvan sepsiszentgyörgyi esztendő hely- és kortörténeti lenyomatát is képezik. A Székely Mikó Kollégium képes története bemutatóján az iskola egykori és jelenlegi tanárai, véndiákjai, annak támogatói idézték fel a múltat a kollégium dísztermében vetített képek által, Demeter Lajos helytörténész, történész pedig előadása révén az iskolaalapítás előkészületeinek korába kalauzolta a jelenlévőket.

  • József Álmos dedikál. Albert Levente felvétele
    József Álmos dedikál. Albert Levente felvétele

Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a tavaly ősszel megkezdődött évfordulós rendezvénysorozat megszervezésében és kivitelezésében oroszlánrészt vállalt a mikós véndiáktársaság, a szülői bizottság, a tantestület, ez a hét pedig a jubileum csúcsa, amikor néhány nap alatt több eseményen elevenítik fel az iskola egykori és jelenlegi életét. Első alkalommal 1836-ban merült fel középfokú iskola létesítése a helyi közösségben, de Sepsiszentgyörgyön mégis csak 1859-ben nyitotta meg kapuit az az elemi iskola a református vártemplom bejárati kis épületében, ami a Székely Mikó Kollégium kezdetének tekinthető – vázolta történelmi visszapillantójában Demeter Lajos. Érdekes adatokkal szolgált a háromszéki diákok korábbi elvándorlásáról, például 1662 és 1839 között 1559 diákja volt a nagyenyedi kollégiumnak és ebből 1181 (75 százalék) Háromszékről származott. De ugyanígy megteltek a marosvásárhelyi, kolozsvári iskolák is a mi diákjainkkal, ami arra ösztönözte a helyi elöljárókat, hogy itthoni tanulási lehetőséget biztosítsanak a fiataloknak.

A Székely Mikó Kollégium felső tagozatának létrehozása, az 1893-ban elsőként érettségizett évfolyam megemlítésével zárult múltba tekintő előadás után József Álmos vetített képes bemutatója következett, amelyben témák szerint idézte fel az iskola történetét, de inkább életét. Peregtek a kockák az időnként változó iskolacímerekről, az 1908-as iskolazászló-avatóról, a harmincas évekbeli reggeli áhítatokról az akkor még kétszintes díszteremben, a koronkénti tantestületekről, az egyéni megvalósításokról, a tiltások miatti megszorításokat rejtjelesen ábrázoló helyzetekről, az 1990 utáni szabadságról, a külföldi iskolakapcsolatokról, nemzetközi sikerekről – a múltról, ahonnan indult és arról, ahová jutott a Székely Mikó Kollégium.

A sorozat folytatódik: csütörtökön filmbemutatón idézik az egykori tanárokat, majd eddig nem tálalt gazdagságban kerülnek közszemlére mikós relikviák a február 14-én megnyíló iskolatörténeti kiállításon. A hétvégén gálaműsorral és bállal ünnepli az iskola fennállásának 160. évfordulóját, aminek egyik legfőbb célja, hogy találkozzanak a nemzedékek.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye a koronavírus miatt elrendelt hatósági intézkedésekről?
eredmények
szavazatok száma 2321
szavazógép
2020-02-12: Máról holnapra - Fekete Réka:

Korai öröm

Csupán az államelnöki kihirdetésre vár az RMDSZ által kidolgozott, döntő házként a szenátus által hétfőn elfogadott átfogó oktatásügyi törvénycsomag, s bár örvendeni kellene, hogy szabad utat nyerhet egy, a 21. századhoz illő, gyermekközpontú szemlélethez igazodó elképzelés, mégsem dőlhetünk hátra, hogy mindez egyik napról a másikra jobbá teszi a hazai oktatást.
2020-02-12: Közélet - :

Nincs elég parkolóhely Baróton

Az egyre növekvő autósforgalom miatt újabb parkolóhelyek létesítésére lenne igény Baróton. Városszerte rengeteg a gyomos, elhagyatott vagy éppen illegális garázsokkal beépített terület, ami alkalmas lenne ennek orvoslására. Ideje lenne lépéseket tenni a városvezetésnek, hiszen ellenkező esetben lassan-lassan a zöldövezetek esnek áldozatául a problémás helyzetnek, ezt pedig nem lehet tétlenül nézni – hívta fel a figyelmet Dimény László EMNP-s tanácstag a legutóbbi tanácsülésen.