Felbomlott a vajdasági Magyar Koalíció

2008. szeptember 27., szombat, Világfigyelő

Kevesebb mint egy évvel létrejötte után felbomlott a vajdasági magyar pártok alkotta Magyar Koalíció. Megszűnését hivatalosan ugyan még senki sem mondta ki, de vezető politikusainak nyilatkozataiból egyértelműen kitűnik, hogy a szövetség, amelyet a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ), a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) alkotott, haszontalannak bizonyult.

A négypártinak indult, de végül ― a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) távolmaradása miatt ― hárompártivá vált összefogást az a remény hívta életre, hogy a magyar pártok jobb eredményt érhetnek el választásokon, ha összefognak. Mint az idei, különböző szintű választásokon bebizonyosodott, ez illúzió; a Délvidék egyetlen számottevő magyar politikai erejének számító VMSZ és az elenyésző számú követővel rendelkező, de hangos, a politikai tényező szerepében tetszelgő törpepártok összefogásának nincs igazi hozadéka.

Januárban, a szerbiai elnökválasztás után még úgy tehettek a politikusok, mintha lenne. Pásztor István, a VMSZ elnöke, a koalíció jelöltje ugyanis 92 000 szavazatot kapott, többet, mint amennyi a tavalyi parlamenti választáson a VMSZ-nek jutott. A májusi parlamenti választáson a koalíció négy helyet szerzett Belgrádban, eggyel többet, mint ahány korábban a VMSZ-nek volt. Mindet a VMSZ kapta, mert a koalíción belüli megállapodás úgy szólt, hogy négy képviselőig övék a helyek, s csak azon felül osztozik két partnerével.

A VMSZ nem igazán fényesen szerepelt a vajdasági tartományi és helyhatósági választásokon, ázsiója mégis megnőtt. A korábbinál kevesebb képviselője van ugyan a tartományi parlamentben, de mivel a tartományi szinten is domináns, ám ingatag helyzetű Demokrata Pártnak nagyon kell minden támogatás, a VMSZ a választási eredményén messze túlmutató pozíciókhoz jutott. Parlamenti elnököt ad, négy minisztert, és a helyi önkormányzatokban is erősíteni tudta pozícióit. Mindezt anélkül, hogy koalíciós partnereire szüksége lett volna.

Ezért mondhatta a VMSZ egyik, a vajdasági parlamentben is csúcsvezetőnek számító politikusa rögtön a májusi parlamenti választások után, hogy ,,most egy kis szünet következik. Nem hiszem, hogy a következő hónapokban különösebben forszíroznunk kellene ezt az együttműködést, bizonyítandó, hogy működik a Magyar Koalíció." E szemlélet jegyében Pásztor István VMSZ-elnök a koalíció nevében, de a partnerekkel való egyeztetés nélkül írt alá együttműködési szerződést a Szerbia vezető politikai erejévé vált Demokrata Párt elnökével, Boris Tadic államfővel. Ez már sok volt az egyik törpe koalíciós partner, a csupán néhány vajdasági település önkormányzatában jelen lévő VMDK elnökének, Páll Sándornak, aki a hét elején a Vajdaság Ma internetes hírportálnak adott interjúban lényegében eltemette a Magyar Koalíciót. Keserűen nekitámadt a VMSZ-nek és Pásztornak. De nemcsak neki, hanem az Ágoston András vezette VMDP-nek is, amely ― Páll megfogalmazása szerint ,,korábbi elvi politizálásával szakítva" ― egyelőre meglepően türelmes a VMSZ-szel szemben, dacára annak, hogy az ugyanúgy semmibe veszi, mint a Magyar Koalíció létrejötte előtt.

Páll úgy érezte, hogy magukra maradtak, s megállapította, hogy a három párt összefogása nem jött be, ezért a VMDK-nak más politikai lehetőségekben kell gondolkodnia. Mint mondta, van néhány ötlete. Olyan együttműködést tart hasznosnak, amelyben nem lesznek jelen ennyire a liberális eszmék, mint ahogyan a VMSZ-ben most túlburjánzott. ,,Ehelyett egy nemzetibb és elkötelezettebb szavazótáborra számítunk. Más koalíciós felállásban többre vihetnénk" ― tette hozzá.

A VMDP egyelőre hallgat ― némaságát az indokolhatja, hogy a parányi párton belül szakadás érlelődik. Egyetlen vajdasági parlamenti képviselője, a szabadkai László Gyula kezdeményezésére a helyi városi szervezet új vezetőséget választott. Az indoklás szerint ,,friss erőre van szükség" az eddig eredménytelenséget eredménytelenségre halmozó pártelnökkel és szűk táborával szemben. Ágoston András elnök törvénytelennek minősítette a választást, s kiátkozással fenyegette meg a pártütőket, akik tiszta, elvi alapokon politizáló, hatalmi pozíciókra nem törő ,,programpártból" képviselői helyekért harcoló, politikai befolyásra vágyó ,,versenypárttá" akarják tenni a VMDP-t. Hogy politikai pozíciók nélkül hogyan lehet politizálni, arról a VMDP-elnök hallgatott. Ami Pásztor Istvánt illeti, ő azt mondta, hogy szerinte a Magyar Koalíció még létezik, s a közösen megfogalmazott feladatok megvalósításáért akar dolgozni. ,,Ebben a VMSZ erőfeszítéseinek nem lehet alternatívája a VMDK. De attól tartok, még a VMDP sem" ― szögezte le. A koalíción belüli vitákra utalva hozzátette: ,,Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust, hogy fölösleges dolgokkal foglalkozzam."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2008-09-27: Belföld - Ferencz Csaba:

Belföldi hírek

Függetlennek nincs esélye
Az RMDSZ-szel szemben induló független jelölteknek semmi esélyük, hogy mandátumot szerezzenek a novemberi parlamenti választásokon, viszont módjuk van arra, hogy rontsák az RMDSZ, a magyarság esélyeit — fejtette ki Markó Béla Kincses Előd bejelentése kapcsán, miszerint szenátorjelöltként indulni kíván abban a Maros megyei körzetben, ahol a szövetségi elnök is jelölteti magát. Megjegyezte: ,,Nyilván, rögtön felötlött bennem, ez egy lehetőség arra, hogy láthatóvá váljék a közéletben, hiszen az RMDSZ elnökével egy körzetben indulni nagyobb láthatóságot biztosít, de nem ez a fontos.
2008-09-27: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Vége a magyar függetlenségnek? (Határhelyzetek)

Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke kijelentette: ,,Az egyik oldalról kétségtelen, hogy Magyarország, az Európai Unió — ha úgy tetszik —, az euroatlanti együttműködés egész értékvilága és az Oroszország által vallott és érvényesített értékek között kimutatható különbség van. (...) Ugyanakkor Magyarország, amely egyébként olyannyira függ ettől az országtól, képtelen függetleníteni magát Oroszországtól. Belátható ideig ez így fog történni."