Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Migránsáradat a török–görög határonRendkívüli külügyminiszeri tanácskozást tartanak

2020. március 3., kedd, Világfigyelő

A szíriai helyzetre való tekintettel rendkívüli tanácskozásra hívta össze az Európai Unió tagországainak külügyminisztereit Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

  •  Migránsáradat a határon. Fotó: AP
    Migránsáradat a határon. Fotó: AP

Az uniós főképviselő nyilatkozatában jelezte, hogy a Külügyek Tanácsának ülésén, amelyet a görög külügyminisztérium kérésére hívott össze, a miniszterek áttekintik a legújabb fejleményeket, valamint az együttműködés újabb lehetőségeit.

Borrell hangsúlyozta, hogy a szíriai Idlíb tartományban és környékén kiújult harcok súlyos fenyegetést jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra, kimondhatatlan szenvedést okoznak a lakosságnak és beláthatatlan a hatásuk a régióban, valamint azon túl is. Aláhúzta, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel fokoznia kell erőfeszítéseit a válság kezelése érdekében, folytatnia kell a megkezdett munkát a polgári lakosság szenvedéseinek csökkentésére, menedéket, élelmet és gyógyszert juttatva számukra. Biztosítani kell továbbá a humanitárius hozzáférést minden területen.

Leszögezte: a válságnak csak politikai megoldása van, ezért minden félnek, különösen a szíriai rezsimnek újra be kell kapcsolódnia a béketeremtést célzó, az ENSZ égisze alatt zajló politikai folyamatba.

Elmondta, az EU továbbra is szorosan nyomon követi a migrációs helyzetet külső határain. Támogatja Görögországot és Bulgáriát a kibontakozó helyzet kezelésében. Hozzátette: az EU és Törökország között 2016 őszén létrejött migrációs megállapodást be kell tartani.

Gondoskodnunk kell arról, hogy közös fellépésünk a lehető legnagyobb mértékben segítse a válság hatékony kezelését, és hozzájáruljon a politikai megoldás előkészítéséhez – fogalmazott az uniós külügyi főképviselő.

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába – közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter tegnap. A tárcavezető szombat éjszaka még csak 47 ezer, vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer távozó migránsról számolt be.

Az elsősorban érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván, az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Soylu szavaira hivatkozva a török sajtó arról számolt be, hogy a belügyminiszter mindenekelőtt emberhez méltó és a vonatkozó jogi szövegeknek megfelelő viselkedésre szólította fel a görög hatóságokat. Hangsúlyozta: Törökország soha nem járt el olyan embertelen módon, mint ahogy a görög hatóságok a török Edirne város közelében húzódó határnál, amikor paprikasprayt vetettek be a menekültstátuszt kérelmezők ellen.

Ömer Celik, a török kormánypárt szóvivője embertelen hozzáállásnak minősítette, hogy a görög biztonsági erők a menekültek megfékezése érdekében könnygázt és hanggránátokat is felhasználnak, sőt, az egyik migránst meg is ölték. A görög kormány szóvivője hamisnak nevezte a hírt.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-03-03: Világfigyelő - :

A csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlják (Nyugat-Balkán)

Az Európai Bizottság (EB) a csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlja Észak-Macedóniával és Albániával, mivel a két ország jelentős eredményeket ért el a jogállamisággal kapcsolatos reformok bevezetése terén 2018 óta – derül ki az EB tegnap közzétett jelentéséből.
2020-03-03: Közélet - Váry O. Péter:

Pénzről, szervezésről döntöttek (Tanácsülés Sepsiszentgyörgyön)

Egyetlen napirendi ponttal hirdették meg a sepsiszentgyörgyi önkormányzat keddi ülését, végül öt lett belőle: ha már összeülnek a városatyák, minél több dolgot véglegesíteni kell. A határozattervezetek egyike sem váltott ki vitát, futószalagon szavazták meg azokat a képviselők.