Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Török–görög határÁllítsák meg a menekültáradatot az Európai Unió felé

2020. március 5., csütörtök, Világfigyelő

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője tegnap Ankarában arra kérte Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy ne támogassa a menekültek további mozgását az Európai Unió határai felé.

  • Menekültek a török–görög határon. Fotó: greekcitytimes.com
    Menekültek a török–görög határon. Fotó: greekcitytimes.com

Borrell az ankarai repülőtéren azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Erdoğan az államfői palotában fogadta őt és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét. Borrell azt mondta, hogy hosszú és hasznos megbeszélést folytattak a török elnökkel, akivel ugyanakkor azt is közölte, hogy elfogadhatatlan a török–görög határon kialakult jelenlegi helyzet.

A török vezetés múlt csütörtök éjjel rendelte el az ország nyugati határainak megnyitását az Európába vágyó menekültek és migránsok előtt, azt követően, hogy a török hadsereg 36 katonát vesztett légicsapásokban az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A török–görög határ szárazföldi szakaszán az utóbbi napokban tízezrek torlódtak fel, miután Athén megerősítette a határ védelmét.

Borrell bejelentette egyúttal, hogy Brüsszel 170 millió eurós csomag keretében további humanitárius segélyt nyújt a legkiszolgáltatottabb szíriai emberek számára, azon belül is 60 millió euró értékben kifejezetten az északnyugati Idlíb tartományban dúló harcok érintettjeinek.

Borrell kedden érkezett Ankarába, és mások mellett Janez Lenarčič válságkezelésért felelős uniós biztos kísérte el a kétnapos hivatalos útra. A látogatás fő témái a migrációs válság és a szíriai Idlíbben uralkodó humanitárius állapotok voltak. A küldöttség kedden a török belügyminiszterrel és a védelmi miniszterrel tárgyalt, tegnap pedig a külügyminiszterrel, az alelnökkel folytatott eszmecserét. Borrell végül Charles Michel oldalán Erdoğannal és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel külön is egyeztetett.

Cavusoglu közölte, hogy az Európai Unió nem tartotta be az ígéreteit, Törökország ezt a súlyos terhet egyedül már nem vállalja magára, és régóta eljött az ideje az unió felelősségvállalásának.

Borrell aláhúzta: az EU-nak és Törökországnak együtt kell működnie annak érdekében, hogy szembe tudjon nézni a közös kihívásokkal, és megoldásokat találjon. Törökország egyoldalú lépései akadályozzák a bizalmi viszony javítását, amelyre ma nagyobb szükség van, mint valaha – mondta Borrell, hozzáfűzte: emberi életeket nem lehet kockára tenni.

Az ENSZ adatai szerint a szíriai kormányerők és az ellenzéki fegyveresek összecsapásai következtében az utóbbi három hónapban csaknem 950 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát Idlíbben. A világszervezet szerint a válsághelyzet humanitárius katasztrófával fenyeget.

Damaszkusz csapatait Oroszország és Irán támogatja, míg Törökország az úgynevezett mérsékelt felkelők oldalán áll.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2348
szavazógép
2020-03-05: Világfigyelő - :

A bajban is együttműködnek a visegrádi országok

A visegrádi országok (V4) nemcsak a jóban tudnak együttműködni, hanem a bajban is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Prágában, miután Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia kormányfői egyebek mellett a koronavírus-helyzetről egyeztettek csúcstalálkozójukon.
2020-03-05: Világfigyelő - :

Értékelik a magyar álláspontot (Illegális bevándorlás)

Általános európai megközelítéssé vált az illegális bevándorlással szembeni magyar álláspont, de ha nem folytatják keményen, nagy baj lesz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Prágában, a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozóján.