Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szász Jenő: Sérültek a magyar–magyar kapcsolatok

2020. március 5., csütörtök, Belföld

Szász Jenő, Székelyudvarhely volt polgármestere szerint a Székelyudvarhelyért Párt bejegyzése körül kedden előállt helyzet hátterében olyan ügyek állnak, amelyekben a székelyföldi város új vezetése biztosan nem a magyarság érdekeit követte. Az MPP elhatárolódik a párt bejegyzését bíróságon támadó egykori tagjától.

  • Fotó: hirtv.hu
    Fotó: hirtv.hu

Szász Jenő, aki jelenleg a budapesti központtal működő Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, elmondta, hogy már Székelyudvarhely megválasztott polgármestereként is nemzetstratégiai kérdésként tekintett a magyar–magyar együttműködésre. Mint felidézte, 2006 és 2008 között – polgármestersége idején – a város a távhő, a vízszolgáltatás, valamint a hulladékkezelés ellátására egy debreceni (víz) és egy siófoki (távhő) céggel, valamint egy utóbb a magyar állam tulajdonába került szolgáltatóval, az Ave Magyarország Kft.-vel (hulladék) kötött együttműködést.

A Magyar Polgári Párt elnöki tisztségét 2003 és 2012 között betöltő Szász Jenő közölte azt is, hogy ezen először szakmai, majd politikai, végül a többi között testvérvárosi együttműködéssé erősödött kooperáció kedvezményezettje Székelyudvarhely városa volt, amelynek köszönhetően több mint 20 millió euró értékű befektetések valósultak meg a városban.

Szász Jenő utalt arra, hogy őt a polgármesteri székben követő RMDSZ-es Bunta Levente Zoltán tovább folytatta ezen együttműködéseket, amelyeket Gálfi Árpád jelenlegi polgármester bontott fel.

Utóbbi döntésre utalva úgy fogalmazott, hogy az „érthetetlen, racionális okokat nélkülöző lépés volt”, amellyel végső soron a magyar–magyar kapcsolatok sérültek. A volt polgármester az új városvezetés döntéseinek okaival nincs tisztában, de úgy véli, a korábbi példaértékű együttműködés felbontása nem magyar érdek volt.

Az MPP kedd este közleményben tudatta: Koszta Attila nem tagja a polgári pártnak, és elhatárolódott a szeméttároló volt igazgatójának a bírósági akciójától. A Székelyhon.ro portál által megszólaltatott Koszta Attila kijelentette, tavaly szeptemberben lépett ki az MPP-ből. Hozzátette: ügyvédre bízta a beavatkozási kérelem megfogalmazását, és nem is tudta, hogy az ügyvéd milyen törvénycikkelyekre hivatkozik a beadványban. Úgy vélte: egy helyi párt megjelenése megosztottságot és félrevezetést okozna a helyhatósági választásokon, és nincs szükség a székelyudvarhelyi magyarság megosztására.

Az ügy előzménye, hogy Gálfi Árpád polgármester kedden egy közösségi portálon azt írta, hogy Koszta Attila MPP-s politikus szeparatizmussal és autonómiapártisággal vádolta meg az alakuló Székelyudvarhelyért Pártot, hogy így akadályozza meg annak bejegyzését Bukarestben. Gálfi Árpádot tavaly kizárták a Magyar Polgári Pártból, ezután határozta el, hogy függetlenként pályázik a következő önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségre. Az új párt bejegyzését azért kezdeményezte, hogy támogatói bekerülhessenek a helyi tanácsba.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2350
szavazógép
2020-03-05: Világfigyelő - :

Tábori felszereléssel segítenek

Románia egymillió lej értékű tábori felszereléssel segíti a görög hatóságokat a migrációs válság kezelésében – jelentette be tegnap Marcel Vela belügyminiszter.
2020-03-05: Belföld - :

Borboly Csaba válasza

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke cáfolta Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökének arra vonatkozó utalásait, miszerint nem tett volna feljelentést az úzvölgyi konfliktus ügyében.