Magyarország–HorvátországEgyüttműködési megállapodásokat írtak alá

2020. március 6., péntek, Világfigyelő

Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos mindkét nemzet számára, ugyanakkor Budapest sokszor érzi úgy, hogy a horvát politikai vezetők részéről nem találkozik túl nagy lelkesedéssel, amikor a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről van szó – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Zágrábban.

  • A határ menti közlekedésfejlesztésről írt alá megállapodást a tárcavezető Oleg Butković horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel. Fotó: MTI / Borsos Mátyás
    A határ menti közlekedésfejlesztésről írt alá megállapodást a tárcavezető Oleg Butković horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel. Fotó: MTI / Borsos Mátyás

A politikus az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a horvát fővárosba, ahol együttműködési megállapodást írt alá a rijekai egyetemmel a magyar nyelv és kultúra oktatásáról, valamint több kétoldalú tárgyalást is folytatott.

A miniszter kiemelte: Magyarország számára Horvátország rendkívül fontos partner, ugyanakkor jogos az embereknek az az érzése, hogy sokkal többet is profitálhatnánk a Horvátországgal való együttműködésből. Tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, több mint 640 ezer magyar ment nyaralni Horvátországba, és azok után, hogy Horvátország az első számú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie a tempót – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter jelezte: a nap folyamán két lépést tettek előre. A rijekai egyetem Horvátország három legjobb egyeteme közé tartozik, és szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz biztosított a magyar nyelv és kultúra oktatása – mondta. A zágrábi és az eszéki egyetemeken összesen 125 egyetemi hallgató tanul a magyar tanszékeken. Fiume fontos szerepet játszik a magyar–horvát kapcsolatokban. A Mol Nyrt. nemrégiben egy óriási, 540 millió eurós finomítófelújító beruházásról döntött, és mivel sok magyar látogatja ezt a térséget, Magyarország hamarosan engedélyt fog kérni a horvát kormánytól arra, hogy egy konzuli képviseletet működtessen a városban, ahol nemrég egy magyar ház is megkezdte működését – tette hozzá.

Megállapodtak abban, hogy Magyarország megépíti az M6-os autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie.

Két kis forgalmú határátkelőhelyet is nyitnak a közeljövőben, valamint Murake­resztúrnál elkezdik a Mura-híd tervezését. Fejlesztik továbbá a vasúti kapcsolatokat a Budapest–Eszék és Budapest–Split útvonalon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2384
szavazógép
2020-03-06: Világfigyelő - :

Meghirdették a Szülőföldön magyarul programot

A temesvári Bartók Béla Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón hirdette meg tegnap Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírását.
2020-03-06: Világfigyelő - :

Putyin és Erdoğan megállapodott a tűzszünetben

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap este, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában.