Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarország–HorvátországEgyüttműködési megállapodásokat írtak alá

2020. március 6., péntek, Világfigyelő

Magyarország és Horvátország együttműködése rendkívül fontos mindkét nemzet számára, ugyanakkor Budapest sokszor érzi úgy, hogy a horvát politikai vezetők részéről nem találkozik túl nagy lelkesedéssel, amikor a kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséről van szó – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Zágrábban.

  • A határ menti közlekedésfejlesztésről írt alá megállapodást a tárcavezető Oleg Butković horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel. Fotó: MTI / Borsos Mátyás
    A határ menti közlekedésfejlesztésről írt alá megállapodást a tárcavezető Oleg Butković horvát tengeri, közlekedési és infrastruktúráért felelős miniszterrel. Fotó: MTI / Borsos Mátyás

A politikus az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozójára érkezett a horvát fővárosba, ahol együttműködési megállapodást írt alá a rijekai egyetemmel a magyar nyelv és kultúra oktatásáról, valamint több kétoldalú tárgyalást is folytatott.

A miniszter kiemelte: Magyarország számára Horvátország rendkívül fontos partner, ugyanakkor jogos az embereknek az az érzése, hogy sokkal többet is profitálhatnánk a Horvátországgal való együttműködésből. Tavaly megdőlt a kereskedelmi forgalom rekordja 2,5 milliárd euró fölötti teljesítménnyel, több mint 640 ezer magyar ment nyaralni Horvátországba, és azok után, hogy Horvátország az első számú beruházási célpontja a magyar tőkének, világosan látszik, hogy a politikának is fel kéne vennie a tempót – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter jelezte: a nap folyamán két lépést tettek előre. A rijekai egyetem Horvátország három legjobb egyeteme közé tartozik, és szeptembertől magyar nyelvi és kulturális képzést indítanak magyar lektor részvételével. Ezáltal már a harmadik horvátországi egyetemen lesz biztosított a magyar nyelv és kultúra oktatása – mondta. A zágrábi és az eszéki egyetemeken összesen 125 egyetemi hallgató tanul a magyar tanszékeken. Fiume fontos szerepet játszik a magyar–horvát kapcsolatokban. A Mol Nyrt. nemrégiben egy óriási, 540 millió eurós finomítófelújító beruházásról döntött, és mivel sok magyar látogatja ezt a térséget, Magyarország hamarosan engedélyt fog kérni a horvát kormánytól arra, hogy egy konzuli képviseletet működtessen a városban, ahol nemrég egy magyar ház is megkezdte működését – tette hozzá.

Megállapodtak abban, hogy Magyarország megépíti az M6-os autópályát, Horvátország pedig befejezi gyorsforgalmi útját a határig. A projektnek 2023-ig kell elkészülnie.

Két kis forgalmú határátkelőhelyet is nyitnak a közeljövőben, valamint Murake­resztúrnál elkezdik a Mura-híd tervezését. Fejlesztik továbbá a vasúti kapcsolatokat a Budapest–Eszék és Budapest–Split útvonalon.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2349
szavazógép
2020-03-06: Világfigyelő - :

Meghirdették a Szülőföldön magyarul programot

A temesvári Bartók Béla Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón hirdette meg tegnap Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírását.
2020-03-06: Világfigyelő - :

Putyin és Erdoğan megállapodott a tűzszünetben

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap este, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában.