Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Részben megújul a Brassó–Segesvár vasútvonal

2020. március 6., péntek, Belföld

A Román Államvasutak (CFR) aláírta tegnap a RailWorks cégtársulással azt a szerződést, amelynek értelmében 617,6 millió euróból megújul a Brassó–Apáca és Kaca–Segesvár vasútvonal – jelentette be Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter.

  • Fotó: railwaypro.com
    Fotó: railwaypro.com

A tárcavezető elmondta, hogy a felújítást európai uniós vissza nem térítendő támogatásból és állami költségvetésből finanszírozzák, a szerződés értéke 2,97 milliárd lej (617,6 millió euró).

Rámutatott, hogy a vasútfelújítási tervek közül ez az egyik legnagyobb értékű szerződés, ennek ellenére nem maradéktalan az öröm, hiszen a szerződést már tavaly alá kellett volna írni, ezért a késésért Románia 330 millió eurót veszített az uniós támogatásokból. A késés oka, hogy a közbeszerzési eljárást megtámadták a bíróságon. Ebben a perben 19 tárgyalás után hirdettek ítéletet, így elhárult minden jogi akadály a szerződés aláírása elől – magyarázta a miniszter.

Az Alstom, az Aktor és az Arcada vállalat által alkotott RailWorks társulás a Brassó és Apáca, illetve a Kaca és Segesvár közötti, összesen 86 kilométer szakaszt újíthatja fel úgy, hogy a vonatok sebessége el­érhesse a 160 kilométer/órát. A munkálatokat négy éven belül kell elvégezni.

A Segesvárt Brassóval összekötő vasút része a Kaca és Apáca közötti szakasz is, amelynek felújítására kiírt közbeszerzést az állam egy török cégtársulásnak ítélte oda január végén. A Segesvár és Brassó közötti vasútvonal része a Románián keresztül, a Kürtös–Arad–Piski–Segesvár–Brassó–Bukarest–Konstanca nyomvonalon haladó Rajna–Duna transzeurópai vasúthálózatnak.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 262
szavazógép
2020-03-06: Világfigyelő - :

Putyin és Erdoğan megállapodott a tűzszünetben

Éjféltől tűzszünet lép életbe a szíriai Idlíb tartományban – jelentette be Recep Tayyip Erdoğan török elnök tegnap este, miután több mint hatórás tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel Moszkvában.
2020-03-06: Belföld - :

Tovább vitáznak a feljelentésekről

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke egy ügyészségi dokumentum alapján elképzelhetőnek tartja, hogy Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke valótlanul állította magáról, hogy hatósági panaszokat iktatott a 2019-es úzvölgyi magyarellenes incidensek nyomán – áll az MPP tegnapi közleményében. Ravasz Arnold, Csíkszentmárton falumenedzsere sértésnek és egyben támadásnak tartja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közleményét, amelyben azt állítja az ügyészség közlésére hivatkozva, hogy a csíkszentmártoni önkormányzat nem kívánt feljelentést tenni rongálás miatt az úzvölgyi eset kapcsán.