Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A „precsizálások” országa

2020. március 26., csütörtök, Jegyzet

Nem, nem kívánjuk kiforgatni a magyar nyelvet a sarkából, de a pontosítás szó fontosságát sem szeretnénk csökkenteni („devalválni”).

Ami ugyanis a kijárási tilalom kivételeit igazoló formanyomtatvány kapcsán történik, arra aligha érdemes szabatos magyar kifejezést használni. Hiszen még meg sem száradt a festék a rendeleten és mellékletein, még jóformán fél nap sem telt a kihirdetésük után, a belügyminiszter máris „precsizálásokat” fogalmazott meg a saját felelősségre kitöltendő formanyomtatvány kapcsán. Hogy azt valójában nem is kell minden alkalommal használni, a kutyasétáltató atyafi elég, ha a személyazonossági igazolványát mutatja az őt igazoló rendőrnek, abból látszik, hogy éppen a lakása közelében ad lehetőséget hűséges társának az éppen esedékes könnyítésre.

A dologban persze nem is a „precsizálás” ténye a legmegdöbbentőbb (bár még ilyen nehéz helyzetben is hozhatnának életszerű szabályokat), hanem a mutyizás népszerűsítése: nem baj, hogy nem tartjátok be a rendeletet, azt az ellenőrző szervek úgyis elnézik – üzeni a rend betartatásáért felelős legrangosabb férfiú.

A miniszter ráadásul nagy vívmányként jelentette be, hogy okos kütyün, vagyis digitálisan is bemutatható az a bizonyos kimenő cédula. Csak azt felejtette el „precsizálni”, hogy egyszer ki kell nyomtatni (ugyanis elektronikusan kitölthetetlen formátumban tették közzé), aztán ki kell tölteni szép formás betűkkel, aztán digitalizálni. S mindezt minden nap, ha éppen leugrunk vásárolni vagy éppen idős hozzátartozónknak viszünk egy liter tejet.

S hogy mindez kicsiség? Igen, van, akinek az. De mi a rend más értelmezését örököltük.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2297
szavazógép
2020-03-26: Közélet - Bokor Gábor:

Rendtartó zágoniak, ismeretlenből érkezett vendégmunkások

Igyekeznek betartani a koronavírus terjedésének megelőzését szolgáló szabályokat a zágoniak. A lehető legkevesebbszer mennek ki az utcára, ha mégis elhagyni kényszerülnek lakásaikat, megteszik a szükséges óvintézkedéseket. Talán nem véletlen elővigyázatosságuk: a megye negyedik koronavírussal fertőzött személyét a községhez tartozó Papolcon azonosították.
2020-03-26: Közélet - Ferencz Csaba:

Csemeték a jövőnek

A járványhelyzet ellenére két programot bonyolít le a napokban a Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA). A Napkapu program részeként a hét elején fejezték be az erdősítést, és megkezdték az őshonos gyümölcsfák elosztását is.