Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

VisszajelzésAmit a ,,kő” jelent

2008. október 3., péntek, Nyílttér

A Háromszék október 2-i számában megjelent írás (Nem tetszik az emlékmű) annak a végre összehívott tanácsülésnek a tárgyára reagál, amely a Baróton október 25-én felállítandó emlékműről döntött, elfogadva annak elhelyezését egy közelebbi tanácsülésen meghatározandó helyen. Az említett gyűlésen jelen volt a háromszéki Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke, Török József és az Erdélyi 56-os Bajtársi Társaság elnöke, Józsa Csaba is. Mindketten azzal a céllal, hogy a közeli időpont miatt létrejöhessen a beleegyező döntés.

Az eredeti elképzelés az emlékmű megjelenítését illetően valóban más volt, valamennyiünknek jobban is tetszett, ezzel egyet lehet érteni. Az adott terméskő anyaga azonban a lyukas zászlós megoldást a szobrászművész szerint technikailag nem tette lehetővé. Így született egy másik terv, amely el is készült, kőbe faragva. Ennek a tömbnek — csakúgy, mint minden modern szobrászmunkának — megvan a jelképes mondanivalója. Véleményünk szerint az eredetinél is kifejezőbben ,,mondja" azt az egységes ,,tömböt", ahogy a magyar nép ,,egy emberként" állt 1956-ban a diktatúrát eltörölni szándékozó forradalom ügye mellé. De én — mondtam is bajtársaimnak — látnék benne tankot is, amilyenek a megszállóktól a forradalmárok birtokába kerültek, hogy szembeforduljanak a szovjet csapatokkal. Nem kell tehát lefumigálni az alkotást, hanem annak látni, amit kifejez.

Egyébként eredetileg a forradalom vezetőinek kivégzését gyászoló 50. évfordulón szerettük volna felavatni (június 16.), de ez nem sikerült. Reméljük, hogy a baróti tanács mielőbb nem csak a helyről dönt, hanem időben fel is állítja, hiszen onnan indultak Józsa Csabáék a forradalom napjaiban, hogy a határon átszökve a forradalom harcosai mellé álljanak. Reméljük, az október 25-i (24-i?) megemlékező ünnepen a Magyar Köztársaság mindenki által tisztelt elnöke, dr. Sólyom László is ott lesz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1098
szavazógép
2008-10-03: Nyílttér - x:

Az utca hangja

FODOR LÁSZLÓ, Olasztelek. 1995-ben nagy örömhír érte falunkat: lesz gáz! Akkoriban még nagy becsülete volt a gáznak, sokan reméltük, hogy nem kell többé palackot cipelni négy-öt kilométer távolságról. Megalakult a községi gázbizottság, ahová falunkból is beválasztottak két személyt az ügyes-bajos ügyek intézésére. Hát intézik is már tizenhárom éve, de se gáz, se pénz. Kezemben két nyugta, az egyik 1996 szeptemberéből 600 000 lejről, a másik 1996 októberéből 850 000 lejről. Ez összesen 1 450 000 lej, nagy pénz egyetlen személytől.
2008-10-03: Nyílttér - Sylvester Lajos:

Bajtársak kerestetnek (Határhelyzetek)

Az emlékezők rendszerint nemcsak hozzátartozóik halálának körülményeit, hanem a katonaságnál eltöltött idő helyszíneit, történeteit is rekonstruálni akarják.