Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sörcsap – a székely sörkalauzAz erős törpe: La Chouffe Blonde

2020. május 5., kedd, Magazin

A legjobb belga sörök között tartják számon a La Chouffe Blonde-ot, s én mi mást tehetnék, mint hogy egyetértsek ezzel a dologgal.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Amikor először megpillantottam, majd kezembe vettem ezt a sört, az volt az érzésem, hogy ha kimondom az aranysárga főzet nevét, akkor – mintegy varáz­s­szóra – a ház valamelyik sarkából előbújik egy fehér szakállas, piros kucsmás törpe... Nem vicc, hiszen a serital címkéjéről és kupakjáról egy vidáman egykerekező bakarasznyi emberke (a szó jó értelmében) köszön vissza, amely a mesék világába próbál elkalauzolni minket.

A La Chouffe Blonde egy erős, felsőerjesztésű sör, az alkoholtartalma meglehetősen magas (8 százalék). Bontáskor annyira szépen szisszen, hogy az már zene a fülnek, fehér habkoronája dús és jó ideig megmarad. Kellemesen intenzív illata keserű és édes aromák finom egyvelege, ami citrusos gyümölcsösséggel és korianderhez hasonló fűszerességgel egészül ki. A könnyed testű folyékony kenyér zamata is kellemesen gyümölcsös, korianderes és nem utolsósorban finoman malátás. Minden egyes korty végén ott van egy erősen keserű íz, amely – szerencsénkre – pillanatok alatt eltűnik, így nagyon élvezhető ez a különleges sör.

Adatok: • gyártja: Brasserie d’Achouffe • származási hely: Belgium • ára: 14,60 lej • alkoholtartalom: 8% • szárazanyag-tartalom: 16ºP • IBU: 20 • összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő, invertcukor (glükóz-fruktóz szirup), koriander • típus: belgian strong ale (belga erős ale) • színe: aranysárga • a sör pontszáma: 8/10.
 

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)


Sörlexikon: Belga erős ale. A Duvel és a La Chouffe Blonde a tipikus példái ennek a sörfajtának, melynek különlegességét a háromszintes erjesztés, valamint az eljárás során felhasznált különböző élesztők adják. Általában szűretlen sörök, alkoholtartalmuk a belga sörök között is kissé magas, 8–12%. A belga erős ale sörökre jellemző, hogy készítésüknél a komló mellett más fűszereket – koriandert, keserű narancs héját, curaçaót, kakukkfüvet – is használnak, így ízük kiegyensúlyozott, zamatos, fűszeres.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2130
szavazógép
2020-05-05: Magazin - :

Elhunyt Szilágyi István színművész

Életének 83. évében vasárnap elhunyt Szilágyi István színművész. A színművész utolsó éveiben rendkívül szegényes körülmények között élt Rákosligeten, Budapest XVII. kerületében, ahol a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai segítették őt a mindennapok gondjai között. Sajtóinformációk szerint a népszerű karakterszínészt fia ölte meg.
2020-05-05: Magazin - :

Jótékonysági akciók a koronavírus ellen

A Harry Potter-regényfolyam szerzője, J. K. Rowling, a Queen együttes és több angol komikus is jótékony akciókkal segíti a koronavírus elleni harcot és a járvány károsultjait – írták a brit lapok.