Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Magyarország–SzlovákiaSikertörténetek sorozata

2020. május 12., kedd, Világfigyelő

Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt évben sikertörténetek sorozatává vált – emelte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Richard Sulík szlovák miniszterelnök-helyettessel, gazdasági miniszterrel tartott közös, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

  • Szijjártó Péter és Richard Sulík a befejezés előtt álló új komáromi hídon. A KKM archív felvétele
    Szijjártó Péter és Richard Sulík a befejezés előtt álló új komáromi hídon. A KKM archív felvétele

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarországnak Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere. Hozzátette: minden politikai feltétel adott ahhoz, hogy a sikertörténet folytatódjon. A két ország között annyi összeköttetés lesz a következő években, ahány korábban nem volt. Augusztusban átadják a 600 méter hosszú új komáromi hidat. 2022-ig átadnak hat új átkelőhelyet, ezek közül három Ipoly-hidat. Továbbá 2022-re elérik, hogy Miskolcról Kassáig végig gyorsforgalmi úton lehessen közlekedni. Megállapodtak abban is, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát.

Elhárult az akadály az elől is, hogy a magyar–szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektoron Magyarország irányából Szlovákia irányába a kapacitást háromszorosára növeljék. Így 2024-től Magyarország felől Szlovákiába évente több mint 5 milliárd köbméternyi gázt tudnak szállítani. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Magyarország – a Gazprommal való megállapodása alapján – a Török Áramlatból több milliárd köbméter gázt tud vásárolni.

Szijjártó Péter kiemelte: korábban soha ennyi közúti közlekedési összeköttetés, soha ilyen szoros energetikai összeköttetés nem volt a két ország között. Minden adott ahhoz, hogy továbbra is kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre alapuló kapcsolat legyen a két ország között. Ez jó Szlovákiának, Magyarországnak és a felvidéki magyaroknak is, mondta a miniszter, aki kitért arra is, hogy a világjárvány alatt is példamutató volt az együttműködés a két ország között, kölcsönösen segítették állampolgáraik hazatérését, megállapodtak abban, hogy a határ 30 kilométeres sávjában élő magyar és szlovák munkavállalóknak 11 határátkelőt biztosítanak, 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2155
szavazógép
2020-05-12: Közélet - Hecser László:

Dolgoznak Baróton

A koronavírus-járvány idején Barót Polgármesteri Hivatala próbál úgy működni, hogy a felmerülő ügyekre a lehető leghamarabb megoldást találjanak, illetve a beruházások gond nélkül haladjanak.
2020-05-12: Belföld - :

Vészhelyzet válthatja a szükségállapotot

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett, csütörtökön lejáró rendkívüli állapot után is korlátoznák a kijárást és gyülekezést: a szükségállapotot felváltó vészhelyzetről törvénytervezetet fogadott el tegnapi ülésén a kormány, amelyet sürgősségi eljárást kérve terjeszt a parlament elé. A Szociáldemokrata Párt szerint azonban a kormány nagyon későre nyújtotta be törvénytervezetét, ezért megtörténhet, hogy május 15-étől semmilyen korlátozás nem lesz érvényben Romániában.