Sörcsap – a székely sörkalauzA belga licenc: Stella Artois

2020. május 19., kedd, Magazin

Azt hittem, hogy elegáns külseje és prémium kategóriás mivolta miatt a Stella Artois egy egészen jó, különleges sör, ám miután megkóstoltam, rá kellett jönnöm, hogy semmi rendkívüli nincs benne.

  • Fotó: Tibodi Ferenc
    Fotó: Tibodi Ferenc

Nem mondom azt, hogy rossz, ám annak ellenére, hogy belga, nem nagy szám... Vagyis hát román, hiszen a Bergenbier ploiești-i gyárában főzik licenc alapján, és úgy érzem, nem nagy szakszerűséggel. Bízom abban, hogy a sors egyszer egy igazi belga Stella Artois-val is összehoz, s akkor majd megváltoztathatom mostani véleményezésemet.

Azt olvastam valahol, hogy ennek a főzetnek a különleges íze 5 Celsius-fokos hőmérsékleten a legtökéletesebb, így jól behűtöttem a Stellát. Meglepetésre illatában éreztem egy kis savanykásságot, ám ennél több nem ragadott meg ezzel kapcsolatosan. Megjelenése egész jó: a sör színe szép aranysárga, dús, fehér habkoronája pedig mutatós, és lassan tűnik el a pohárból. Ízét semlegesnek mondanám, de itt is felüti a fejét egy kis savanykásság, utóíze pedig kesernyés. Semmi érdekeset nem tudok mondani a kissé vizezettnek és könnyű testűnek tűnő Stella Artois-ról, s szerintem az nem dicséret, ha tucatsörnek nevezem. Nem lopta be magát a szívembe, de alkalomadtán nem fogom visszautasítani.

Adatok: • gyártja: Bergenbier Rt. (licenc alapján) • származási hely: Belgium • ára: 5,45 lej • alkoholtartalom: 5% • szárazanyag-tartalom: 11.35ºP • IBU: 26 • összetevők: víz, árpamaláta, kukoricadara, komló • típus: pale lager • színe: aranysárga • a sör pontszáma: 5/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Erjesztés. A sörfőzés lényegi része, amely mesterségesen hűtött helyiségben történik, hogy ezzel is gátolják a káros baktériumok elszaporodását. Az erjesztés során az élesztő a kicefrézett cukrot alkohollá és szén-dioxiddá alakítja át, és az erjedés végén az édes, alkoholmentes folyadékból sör lesz. Ez a folyamat több szakaszból áll, és ideális esetben 10–14 nap alatt megy végbe.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 106
szavazógép
2020-05-19: Magazin - :

Szobrot kapott II. János Pál pápa

Száz éve, 1920. május 18-án született Karol Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa. Az évforduló alkalmából a szentté avatott pápa életnagyságú szobrát avatták tegnap a budapesti Szent István-bazilika papi bejárójánál. Szent II. János Pál pápa szobra Kotormán László és Kotormán Norbert szobrászművészek alkotása, a Szent István-bazilika plébánosa, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök ajándéka.
2020-05-19: Magazin - :

Szupergazdagok veszteségei

Alig néhány hét alatt több mint 50 milliárd fontot vesztettek a leggazdagabb britek a koronavírus-járvány súlyos gazdasági és piaci hatásai miatt. A királyi ház befektetési portfóliója sem menekült meg a veszteségtől.