Neptun Deep – halasztva

2020. május 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Csak 2021-ben folytatódnak a tárgyalások arról, hogy a Romgaz állami gázvállalat is részesedést szerez-e a fekete-tengeri Neptun Deep gázlelőhelyben – jelentette ki Adrian Volintiru. A Ziarul Financiarban a Romgaz vezérigazgatója kifejtette, hogy a tárgyalásokat elhalasztották a jelenlegi „nehéz konjunktúrára való tekintettel”.

Szerinte az osztrák OMV Petrom és az amerikai ExxonMobil részéről a nagy az érdeklődés a fekete-tengeri gázlelőhely iránt, de mindkettő azt várja, hogy a parlament fogadjon el egy új offshore-törvényt, amely segítené a kitermelést, kedvezőbb feltételeket állapítva meg a kitermelő vállalatok számára. Mint ismert, a Fekete-tenger Neptun kontinentális talapzatában 42–84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség rejlik. A kitermelési jogok felett 50–50 százalékban osztozik az OMV és az ExxonMobil, de az amerikaiak tavaly árulni kezdték részesedésüket. Tavaly novemberben jelentette be a Romgaz vezérigazgatója, hogy az állami vállalat 15–20 százalékos részesedést vásárolna az amerikaiaktól. Április végén az OMV Petrom azt közölte, hogy leghamarabb 2021-ben dönt a kitermelésről.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1515
szavazógép
2020-05-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Drága közszféra

A pénzügyminisztérium adatai szerint a közszférában idén márciusban 1,25 millió alkalmazott dolgozott, béreik kifizetése az állami költségvetés bevételeinek 42 százalékát emésztette fel.
2020-05-20: Pénz, piac, vállalkozás - :

Behálózva

Romániában 2019 végén az 5,3 millió vezetékes internetkapcsolat háromnegyede, azaz 3,9 millió kapcsolat tett lehetővé nagy sebességű, másodpercenként legalább 100 megabit (Mbit/s) sebességű adatátvitelt – derült ki a távközlési hatóság statisztikájából. 2018-hoz mérten 4 százalékkal nőtt a vezetékes internetkapcsolatok száma, egy lakosra átlagban havonta 29 GB adatforgalom jutott, ami 14 százalékkal haladta meg az előző évit.