Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből1988 – Román szamizdat jelent meg Magyarországon

2020. május 21., csütörtök, Történelmünk

Nem hivatalos keretek között, Budapesten napvilágot látott a Szabad Románia nevű, menekültekből álló bizottság lapja, amely címként a mozgalom román nevét viseli: România liberă. Az újság átfogó képet rajzol nemcsak a menekültek sajátos problémáiról, de arról a világról is, amely száműzetésbe kényszerítette őket.

Az első oldalon a Szabad Románia alakuló felhívása, amelyben a szerzők a Ceaușescu-rezsim békés, de határozott bojkottjára hívnak fel. Szerkesztőségi cikk vázolja a brassói események körülményeit, politikai hatását. Itt olvasható Cornel Roșca vezércikke is, amely összefoglalja a romániai és a Románián kívüli, de román ellenállás jelenlegi helyzetét.

A második oldalon, a Románia barátai című rovatban a szerkesztőség Ara-Kovács Attilával készített interjúját közlik. Ebben az Erdélyből származó magyar filozófus a magyar–román viszony ellentmondásosságáról szól, felróva többek között a Ceaușescu-rezsimnek azt is, hogy saját nacionalizmusával a maga politikailag silány nívójára igyekszik süllyeszteni az erdélyi magyarságot. A nyilatkozó egy további kérdésre megelégedéssel nyugtázza a România liberă című lap budapesti megjelenését, melynek fontosságot nemcsak azért tulajdonít, minthogy ez az első román szamizdat, hanem azért is, mert a román kultúra egy másik, igen fontos, európai igényű orgánuma, a Familia a múlt században szintén ott, Budapesten kényszerült megjelenni. Az analógia – a nyilatkozó szerint – több mint beszédes, egyben előremutató a jövőbeni magyar–román kapcsolatokra nézve.

Az újság harmadik oldalán terjedelmes cikk foglalkozik a kelet-európai demokratikus kísérletek alternatíváival A magyarok megleckéztetik Ceaușescut címmel. Az írás a február 1-jei budapesti tüntetéssel foglalkozik, amelyre a román nagykövetség előtt került sor, s mely során a magyarság a romániai emberi jogi elnyomás ellen tüntetett. Kitér ugyanakkor a március 15-i demonstrációra is, szerét ejtve egyben, hogy felhívja a figyelmet a magyar hatóságok által tanúsított önmérséklő, a tüntetés jogát tiszteletben tartó magatartásra.

A következő oldalakon az újság postája olvasható, hasznos tanácsok a Magyarországra menekült román nemzetiségűeknek, két karikatúra (az egyik igen szellemes formában a romániai úgynevezett „új agrárforradalom” lényegét adja vissza) és végül viccek a romániai közállapotokról, mindenekelőtt Ceaușescuról és rendszeréről. A România liberă első száma bejelenti, hogy rövidesen megjelenik a következő publikáció is, amelynek két központi témája a romániai Ortodox Egyház, illetve a kisebbségi kérdés Romániában.

(1988/25. sz. jelentés, 1988. május 19.)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 697
szavazógép
2020-05-21: Történelmünk - :

Mária királyné Románia „titkos fegyvere”?

Mária román királyné szerepéről a párizsi békekonferencián számos történet kering, vannak, akik azt állítják: semmire nem volt jó az egész, mások szerint az egész egy nagyszabású udvarlási kísérlet a nyugati szövetségesek megnyerésére; adakozó kedvű udvarhölgyekkel és erotikus fülledtséggel. Érdemes súlyozni ezen vélemények között: Ferdinánd román király hitvese a kármentés céljával érkezett Párizsba, és befolyásának, kapcsolatainak, illetve intelligenciájának hála egy sor, Romániának kedvező döntést el tudott intézni – de korántsem mindent.
2020-05-21: Család - :

Pörgünk-e majd a karantén után? 1.

Mitől lesz másabb az életünk a világjárvány miatt bevezetett szükségállapotok és vészhelyzetek után? Ez az egyik kérdés, amely manapság mindenkit foglalkoztat, és elemzők hada próbálja megjósolni a társadalmi, gazdasági változásokat, következményeket. A leggyakoribb elhatározás, amit hallani lehet ezekben az időkben: annyira jó volt a lassú tempó, a nyugodtabb életvitel, hogy ezen már nem akarunk változtatni. De lesz elég erőnk hozzá? Vagy újra bedarál a mókuskerék?