Trianon 100Zászlókkal, gyászszalagokkal és harangszóval emlékeznek

2020. június 2., kedd, Közélet

Mivel a járványhelyzethez kapcsolódó korlátozások miatt a nagyobb számú résztvevővel zajló szabadtéri megemlékezésekre sincs lehetőség, a magyar politikai szervezetek Háromszéken áthidaló megoldáshoz folyamodtak a trianoni szerződés évfordulóján. Az RMDSZ, a Magyar Polgári Párt, az Erdélyi Magyar Néppárt, valamint a Székely Nemzeti Tanács felhívással fordul a lelkészekhez és polgárokhoz, amelyben azt kérik: június 4-én, a trianoni döntés századik évfordulóján szólaltassák meg a templomok harangjait, a székely nép tagjai pedig viseljenek fekete gyászszalagot, és tűzzék ki gyászszalaggal a magyar vagy székely zászlót házaikra, tömbházak erkélyére.

  • Trianon-megemlékezés Sepsiszentgyörgyön 2019-ben. Fotó: Albert Levente
    Trianon-megemlékezés Sepsiszentgyörgyön 2019-ben. Fotó: Albert Levente

Az RMDSZ részéről Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi szervezet, valamint Tamás Sándor, a háromszéki területi szervezet elnökei, az MPP részéről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő, az EMNP részéről Bálint József, valamint az SZNT részéről Gazda Zoltán (Sepsiszéki Székely Tanács) által jegyzett felhívásban a kezdeményezők jelzik, hogy az idei, kiemelt jelentőségű évfordulón a közös emlékezés nem lehetséges, miként az hagyományossá vált. Felidézik, hogy a megemlékezések a korábbi években az aláírás pillanatában megkonduló harangok zúgásával kezdődtek. Ezért arra biztatják a történelmi magyar egyházak képviselőit, hogy este fél hattól a békeszerződés romániai idő szerinti, ezelőtt száz évvel történt aláírásának pillanatától öt percen keresztül szólaltassák meg templomaik harangjait, ezáltal hirdetve, hogy nem felejtünk! Az aláírók továbbá arra kérik „székely népünket”, hogy ezen a napon viseljenek fekete szalagot, s tűzzék ki gyászszalaggal a magyar vagy a székely zászlót házaikra, tömbházaik erkélyére.

„Ebből a fájdalmas történésből merítsünk erőt újabb száz évre, hogy a magyar nemzet él és élni fog, jogait érvényesítvén szülőföldjén, s nem hagyja, hogy ellenséges szándékúak eltapossák” – üzenik a kezdeményezők. Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke lapunk megkeresésére elmondta, Sepsiszentgyörgyön 1998-ban került sor az első erdélyi szabadtéri Trianon-megemlékezésre. A helyszín az Erzsébet park volt, az egykori országzászló helyén. Gazda Zoltán felidézte, hogy az eseményt hatalmas médiavisszhang kísérte, és a 22 év alatt hagyománnyá vált, hogy a sepsiszentgyörgyi megemlékezők minden év június 4-én összegyűltek. Ezt a szokást idén a járvány megtöri, a korlátozások következtében le kellett mondaniuk a megemlékezésről, ezért döntöttek úgy, hogy más módon jelzik a nap jelentőségét.

A megemlékezésnek ugyanakkor egy másik síkja is körvonalazódik: amennyiben sikerül megszerezni a hatósági és önkormányzati jóváhagyásokat, az Erzsébet parkban ökumenikus istentiszteletre is sor kerülhet Incze Zsolt református esperes kezdeményezésére. Incze Zsolt lapunk megkeresésére megerősítette a Gazda Zoltán által mondottakat, hozzátéve, még hátravan a hatósági engedélyezés, az eljárást ma indítják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 210
szavazógép
2020-06-02: Világfigyelő - :

Emlékülés a parlamentben

Háromnapos üléssel folytatja munkáját a budapesti Or­szággyűlés ezen a héten.
2020-06-02: Közélet - :

Köszönjük a hűséget (Kilencezer Háromszék)

Valami különlegeset, egyedit, eddig még nem hangoztatott gondolatot kellene megfogalmazni a kereken kilencezredik lapszám köszöntéseként. A szám ugyanis – a száraz mennyiségi szempontok szerint – azt jelzi, hogy az elmúlt harminc és fél esztendőben a Háromszék fejléce alatt mintegy százezer újságoldal jelent meg körülbelül egymilliárd karakter terjedelmű szöveggel, vagyis – ahogy néhai szerkesztőségi gépkocsivezetőnk szokta mondani – ennyi betűt szedtünk össze és írtunk le az újság hasábjain.