Magyar–szlovák együttműködés

2020. június 3., szerda, Világfigyelő

A közös történelem során még soha nem volt olyan jó a magyar–szlovák együttműködés, mint jelenleg – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tegnap Budapesten, miután találkozott Ivan Korčok szlovák kül- és Európa-ügyi miniszterrel.

  • Ivan Korčokot fogadta Szijjártó Péter. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
    Ivan Korčokot fogadta Szijjártó Péter. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Szijjártó Péter szlovák kollégájával tartott megbeszélését követően kiemelte: a magyar kormány stratégiai jelentőséget tulajdonít a Szlovákiával való együttműködésnek. A kétoldalú kapcsolatok jövőjéről Szijjártó Péter reményének adott hangot, hogy a következő évek az új összeköttetésekről és az újabb közös sikertörténetekről fognak szólni, amelyek jót fognak hozni Szlovákiának és Magyarországnak, a felvidéki magyarságnak és a magyarországi szlovákságnak is.

Közölte: nyár végére elkészül a két Komáromot összekötő híd, 2022-ig hat újabb határátkelő nyílik, köztük három új híd az Ipolyon, 2024-ig a két ország gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektor kapacitását mindkét irányba jelentős mértékben megnövelik. Szijjártó Péter bejelentette azt is, hogy december végéig összekötik a két ország magasfeszültségű villamoshálózatait, amit nagy előrelépésként értékelt a villamosenergia-ellátás biztonsága szempontjából.

Szijjártó Péter a magyar nemzet és a kormány szívügyének nevezte a felvidéki magyarság sorsát, amelyről úgy fogalmazott: szerencsére úgy tűnik, hogy ez a szlovák kormány esetében is így van. Méltatta, hogy a nemrég hivatalba lépő szlovák kormány a programját magyarul is megjelentette, illetve azt is, hogy megkezdődött a kisebbségek jogállásáról és a nemzetiségi oktatásról szóló szlovák törvények előkészítése. Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy helyesen gondolták, hogy közös sikertörténeteket kell építeni.

Ivan Korčok egyetértett abban, hogy nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, amit az elmúlt években végzett munka eredményeként értékelt. Szavai szerint a 25 évvel ezelőtt aláírt szlovák–magyar alapszerződés mindent tartalmaz ahhoz, hogy kapcsolataikat fejleszteni tudják. Úgy vélte, hogy az energetikai fejlesztések a két országon túl egész Európa energetikai biztonságához hozzájárulnak.

Trianon századik évfordulója kapcsán Ivan Korčok arról beszélt, hogy a történelmi eseményt a két ország eltérően értékeli, majd úgy fogalmazott: a mi felelősségünk, hogy a történelem ne válasszon el bennünket egymástól, még ha nem is mindig köt össze. A történelmet mindenki értékelje úgy, ahogy fontosnak tartja, de továbbra is dolgozzunk a kapcsolatokon – hangoztatta.

Szijjártó Péter Trianonról hangsúlyozta: az évforduló teljesen mást jelent magyaroknak és a szlovákoknak. A jövőbeli jó együttműködés azon múlik, hogy kölcsönösen tiszteletben tudják tartani egymás érzelmeit.

Ivan Korčok empatikus hozzáállást sürgetve erről megjegyezte, hogy az évforduló nem nehezedhet rá a kétoldalú kapcsolatokra, Igor Matovič miniszterelnök pedig hamarosan Budapestre látogat.

Biztatóak a szlovák kormány szlovákiai magyarsággal kapcsolatos intézkedései – nyilatkozta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke miután fogadta Ivan Korčokot. Úgy értékelte, Magyarország és Szlovákia lassan képes arra, hogy érzékeny történelmi kérdéseket is empátiával tudjanak megvitatni. A cél, hogy a kisebbségi kérdés ne legyen feszültségkeltő a kétoldalú kapcsolatokban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1538
szavazógép
2020-06-03: Világfigyelő - :

Egyszerre kondulnak a harangok (Trianon 100)

Hatalmas érdeklődés kíséri a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) kezdeményezését, melyben a szervezet korábban felekezettől függetlenül felkért minden Kárpát-medencei egyházköz­séget és gyülekezetet, hogy június 4-én erdélyi idő szerint 17.30-kor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját a százéves évfordulójára. Pálmai Tamás, a KÉSZ országos elnökségi tagja közölte, nagyon sokan csatlakoznak az akcióhoz, így megtörténhet a csoda, és június 4-én délután akár tizenötezer templomban, imaházban is megkondulhatnak egyszerre a harangok Kárpát-medence-szerte.
2020-06-03: Világfigyelő - :

Oroszország nukleáris elrettentési politikája

Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyta Oroszország nukleáris elrettentési politikáját, amelynek értelmében Moszkva atomfegyverrel válaszolna egy, az ország kritikus fontosságú kormányzati vagy katonai infrastruktúráját célba vevő, hagyományos fegyverrel végrehajtandó csapásra is.