A Budapesti Operettszínház online musicaljeSzétszakítottak – Trianon a hétköznapi ember szemével

2020. június 8., hétfő, Magazin

A Budapesti Operettszínház Szétszakítottak címmel készített online musicalt, amely Trianon történetét mutatja be a hétköznapi emberek szemével. Kiss-B. Attila főigazgató elmondta, a koronavírus-járvány miatt maguk is „szétszakítva” hozták létre a művet, hiszen a zeneszerző Cári Tibor (a Ruben Brandt, a gyűjtő zeneszerzője) Erdélyben él, a szövegeket író Dolhai Attila pedig Magyarországon, és a művészek is – otthon vagy otthonuk közelében – maguk vették fel jeleneteiket.

  • Jelenet a filmből Janza Katával és Földes Tamással. Fotó: Operettszínház
    Jelenet a filmből Janza Katával és Földes Tamással. Fotó: Operettszínház

A darab alapját Dér Zoltán kordokumentumként szolgáló önéletrajza képezi. A történet az első világháború végét és az azt követő időszakot öleli fel. Középpontjában egy három fiút nevelő temesvári értelmiségi család élete áll.

Dér Zoltán és családja sorsát egy kerettörténetbe ágyazva ismerhetjük meg. A mű elején és végén látjuk Zoltán és Ibolya fiát, Dér Tamás történészt, a kutatót. Édesanyja, Ibolya, felesketi, hogy megtalálja testvérének sírját és emléket állít neki. A történet végén pedig a történész Dér Tamás egy rendhagyó történelemórát tart a Sacra-zónában diákjainak, akik megpróbálnak értelmet adni az elesett katonák áldozatának és a megcsonkított országnak.

Trianon tragikus hatása generációkon át mind a mai napig érezhető. E sokkoló történelmi esemény feldolgozatlan trauma a magyarság számára. Sok adatot, történelmi helyszínt ismerünk. És a számok és adatok bár sokkolóak, de szárazak és távoliak. Mi az, ami segíthet az egyes embernek a mélyebb megismerésben, feldolgozásban? Feltevésem szerint, ha többet tudnánk a hétköznapi ember életéről, talán mélyebben megélhetnénk érzéseiket, döntéseiket – fogalmazott Dolhai Attila, akinek hitvallása: Gyógyírunk és feladatunk az emlékezés! Míg emlékezünk, a békét őrizzük.

Szereposztás: Janza Kata, Gubik Petra, Szabó P. Szilveszter, Homonnay Zsolt, Mészáros Árpád Zsolt, Dolhai Attila, Sándor Péter, Földes Tamás, Bálint Ádám, Csuha Lajos, Jantyik Csaba, Melis Gábor, Imre Roland, Pesák Ádám, Nagy Enikő, valamint Kővári Samu, Pintér Janka és Mészáros Bendegúz.

A musical legfőbb üzenete, hogy tanuljuk meg visszaszeretni határon túli honfitársainkat, nemzettestvéreinket, közölte Dolhai Attila. Jóvá tenni nem mi tudjuk a történteket, de a művészet arra jó, hogy eltörölje a határokat és lehetőséget biztosítson arra, hogy újra kinyújtsuk egymás felé a kezünket – tette hozzá Kiss-B. Atilla.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2020-06-08: Magazin - :

Tízezer archív fotó nézhető meg (Trianon 100)

Több mint tízezer első világháborús és régi erdélyi fotót tett közzé a Fotótér elnevezésű új tartalomszolgáltatás keretein belül az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján.
2020-06-08: Magazin - :

Közösen készítik el az Összetartozás borát

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkező, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.