Sörcsap – a székely sörkalauzEgy magyar klasszikus: Arany Ászok

2020. június 8., hétfő, Magazin

Egy magyar klasszikus, ami a könnyebb pilseni sörök kategóriába tartozik. A reklámszöveg szerint kristálytiszta vízből és kizárólag természetes alapanyagokból főzik, ez pedig kiegyensúlyozott ízt, aranyló ragyogást ad neki.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Ezek mellett a habja tükrözi a kiváló minőséget, amit a gyártó sok évtizedes hagyományokra visszatekintő szakértelme garantál. Hát nagyon sántít ez a dolog, hiszen az Arany Ászok a maga nemében tényleg jó sör, de nem annyira, hogy ilyen szép szavakban beszéljünk róla. Tudom, el kell adni a terméket, és a sörhabos szép szavak olykor segítenek ebben. Az elegáns megjelenésű doboz megnyitásakor erős komlós illat csapta meg az orromat, de ez gyorsan elillant. A meglepően tartós habkorona fehér és dús. Az első kortyban is felfedezhető a komló jellegzetes íze, ám az Ászok kapcsán azt is meg kell jegyeznem, hogy kissé kesernyés, sőt, savanykás ízű. Ehhez társult az enyhe malátaíz, a gyengén aromás ízvilág és vizezett érzés. Sajnos a nagyon könnyű testű serital egyik alapanyaga a kukorica, közepesen kevés a szénsav benne, de még így is teljesen iható. Átlagos és unalmas sör, amit meg lehet szokni és sokat is lehet inni belőle, de minek... Alkalomadtán elmegy, de sohasem fog a kedvencek közé tartozni. Egészségükre!

Adatok: * gyártja: Dreher Sörgyárak Zrt. * származási hely: Magyarország * ára: 3,89 lej (2018-ban) * alkoholtartalom: 4,3% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, kukoricagríz, komló, komlókivonat * típus: lager * színe: világos aranysárga * a sör pontszáma: 5/10.

Sörlexikon: Kukoricagríz. A kukorica a legolcsóbb keményítőforrás, és némely sörgyárak előszeretettel használják termékeik előállításához. A kukorica használatával hígul, „vizezetté válik” a sör és nem utolsósorban édesebb lesz. Örlemény formájában adják hozzá a cefréhez, s nem csiráztatják, hanem csak főzik.

Tibodi Ferenc
(www.sor-csap.blogspot.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 435
szavazógép
2020-06-08: Magazin - :

Közösen készítik el az Összetartozás borát

A Kárpát-medence valamennyi borvidékéről érkező, jellegzetes helyi szőlőfajtákból készült fehérborok házasításából készíti el az Összetartozás borát a Külhoni Magyar Borászok Egyesülete.
2020-06-08: Riport - Demeter Virág Katalin:

Szülőföldön kamatozik a külföldön szerzett tapasztalat (Spárgatermesztők Kézdiszéken)

Néhány éve Háromszéken is elérhető egy helyben termelt, ám kevésbé ismert zöldség, mely lassan, de beférkőzni látszik a székelyföldi háziasszonyok lelkébe és konyhájába egyaránt. Ha a spárgáról eddig jóformán csak a nyugati országokba szedésére indult vendégmunkások jutottak eszünkbe, ideje más tekintetben is megközelíteni, azaz megkóstolni ezt az ízletes, vitaminokban gazdag, sokféle módon elkészíthető tavaszi zöldséget. A Perkő alatt elterülő Kézdiszentléleken Mezősi Attila és családja vállalta fel az úttörők szerepét, a spárga számukra olyan élettapasztalatot hozott, melyet szülőföldjükön hasznosítottak: otthont, megélhetést, gyermekeik számára jövőt teremtettek.