Sörcsap – a székely sörkalauzMeg lehetne szokni, de minek: Ciucaş

2020. június 9., kedd, Magazin

Régen, még megboldogult legény koromban – ahogy az öregek mondanák – kipróbáltam a Ciucaş sört, ám akkor roppant rossznak ítéltem meg. Meg is fogadtam, hogy többet nem iszom belőle. Hát a sors keresztbe húzta az elhatározásomat, de mondhatnám azt is, hogy ember tervez, rokon végez.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az egyik nyáron kis családommal a Brassó megyei Kissinken (románul: Cincşor) voltunk látogatóban. Házigazdánk Ciucaş és Neumarkt sörrel kínált, s el kell mondanom, hogy jól behűtve a nagy hőségben mindkettő roppant jólesett. Akkor elhatároztam, hogy még adok egy esélyt ennek a háromszorosan díjazott seritalnak. Kevéssel később vásároltam – az akkor még új – 330 ml-es kiszerelésű Ciucaşból, amelynek kiöntés után szép, tartós, fehér és lágy volt a habkoronája. Színe aranysárga, aromájában felfedezhetjük a malátát és a komlót, utóízé pedig kesernyés.

Összességében ez egy nagyon átlagos és középszerű söröcske, amely megpróbál hajazni a jobb román nagyüzemi serekre, de azért nem üti azoknak a szintjét. Egy szó, mint száz: ittam ennél sokkal rosszabb habos nedűt is, s alkalomadtán még ki lehet bírni. Nem mondom azt, hogy nem lehetne megszokni, ám minek, ha úton-útfélen találunk jobb sört, söröket ennél? Vidékünkön a Harghita sör konkurensének szánták, és vannak kocsmák, asszonybosszantók, ahol fogyasztásban veri is a sokkal jobb csíki folyékony kenyeret...

Adatok: * gyártja: Ursus Breweries * származási hely: Románia * ára: 2,47 lej * alkoholtartalom: 4,6% * száraz­anyag-tartalom: 10.6ºP * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, komló * típus: pale lager * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 6/10

Sörlexikon: Pasztőrözés. Az elkészült sörben található mikroorganizmusok elpusztítását jelenti. Gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az italt még palackozása előtt pár percre 60–80 Celsius-fokra felmelegítik. Bevettebb és biztosabb, ám alapvetően energiaigényesebb, ha a hordókban, dobozokban vagy az üvegekben lévő sört pasztőrözik.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2020-06-09: Magazin - :

Százötven éve hunyt el Charles Dickens

Százötven éve, 1870. június 9-én hunyt el Charles Dickens, a szív írója, a viktoriánus Anglia egyik legnagyobb irodalmi alakja, a Twist Olivér és a Copperfield Dávid szerzője.
2020-06-09: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Kilyén kínálata

Az 1968-ban Sepsiszentgyörgyhöz csatolt vidéki település közelmúltjáról aligha fogunk többet megtudni az elkövetkező évtizedekben, mint eddig, pedig egymaga kínálja a háromszéki kistelepülések hihetetlenül gazdag, új és nem új értéktárkincsét. Miért van az, hogy nyelvészeink néveredet-kutatása, a település teljes felmérése csigalassúsággal halad, pedig ennél izgalmasabb témát aligha jelölhetne ki végzős egyetemistáinak a vezetőtanár.  A falunak azonban nemcsak a múltja érdekes, jelene, fejlődése is. Sok megoldatlan kérdésben várják a megyeközpont segítségét, és remélik, hogy a járvány lecsengése után az élet visszazökken a rendes kerékvágásba.