Sörcsap – a székely sörkalauzA barna belga: Leffe Brune

2020. június 10., szerda, Magazin

Amióta a laikus szakértelmével kóstolgatom a különböző típusú, ízvilágú habos nedűket, rájöttem, hogy én határozottan szeretem a barna/fekete söröket. A Leffe Brune újra megerősítette bennem ezt az érzést, hiszen egyszerűen finom.

Az alkoholban dús serital illata egyszerre édeskés és kesernyés, de a kávé, a pörkölt maláta aromáját is felfedeztem benne, s mindezt a gyártó sörmesterei nagyszerűen kiegyensúlyozták. Habja szép, világosbarna, krémes és közepesen kemény, ám gyorsan eltűnik. A Leffe Brune-t jól összerakták, hiszen karakteres és telt az íze, fűszeres, de csak annyira, amennyire annak lennie kell. Kellemesen édeskés, fűszeres, mazsolás és kávés, utóízé viszont kissé kesernyés. Van benne egy nagy adag frissesség, üdeség, és olyan kellmég-íze van neki, ami arra készteti az embert, hogy még egyet, azután még egyet megigyon belőle. Azonban óvatosan kell bánni vele, mert ütős, hiszen 6,5 százalékos az alkoholtartalma. Ha valaki még nem kóstolta a Leffe ezen sörét, gyorsan tegye jóvá mulasztását és fogyassza a vasárnapi ebéd után. Egészségünkre!

Adatok: • gyártja: Br. Abbaye de Leffe – Dinant • származási hely: Belgium • ára: 7,70 lej • alkoholtartalom: 6,5% • szárazanyag-tartalom: – • IBU: 20 • összetevők: víz, árpamaláta, kukorica, komló • típus: apátsági barna ale • színe: mélybarna • a sör pontszáma: 8/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Apátsági sör. Ezek a sörök mind kapcsolódnak a trappista szerzetesrendhez, de nem használhatják ezt a nevet. A típus viszonylag új keletű, a második világháború után jelent meg, amikor is az nagyüzemi sörgyárak meglátták a monasztikus sörfőzési hagyományokban, valamint a trappista sörben rejlő potenciált, és kihasználták ezek egyre növekvő népszerűségét. Nincs kimondott stílusa, a legelterjedtebb változatai a brune, a dubbel, a tripel vagy a blond.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 437
szavazógép
2020-06-10: Magazin - :

Nem csak a koronavírus ellen jó

Az új típusú koronavírus mellett egy sor fertőző betegség terjedését is hátráltatják az új vírus miatt bevezetett óvintézkedések Németországban a háziorvosok szövetségének (Deutscher Hausärzteverband, DH) tapasztalatai szerint.
2020-06-10: Kultúra - Fekete Réka:

Hagyomány, örökség, érték (Civil évkönyv)

A hagyomány életünk kerete, amely megadja létünk szerkezetét, megmutatja, hogyan élünk, hova tartozunk, melyek az alapvető értékeink – fogalmazott Bodó Barna, az ötödik Civil Évkönyv szerkesztője a kötet online bemutatóján, amelyen a vaskos kiadvány néhány szerzője beszélt terepen végzett néprajzi kutatásairól, számolt be egy-egy tájegység jelenleg is élő, a közösség és civil szervezetek által életben tartott hagyományairól. A Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) által kiadott évkönyvben háromszéki vonatkozású tanulmányok is szerepelnek hímzésekről, mézeskalács-készítésről, az erdővidéki kézművességről, a vargyasi bútorfestésről, orbaiszéki hagyományápolásról.