Sörcsap – a székely sörkalauzAz üdítősen frissítő Krušovice Světlé

2020. június 24., szerda, Magazin

Még mielőtt sörök véleményezésére adtam volna a fejem, már ittam Krušovicét, így nem sokat gondolkoztam azon, hogy vegyek egy doboz Světlét, amikor felfedeztem ezt a seritalt egy sepsiszentgyörgyi boltban. Emlékeimben egy igazi cseh habos nedű élt, ám ezt az újabb Světlét jócskán „kiherélték”, ugyanis roppant vizezettnek tűnt... De mindent a maga idején.

A szép óarany árnyalatú Krušovice Světlé habkoronája tiszta, vékony, krémesen puha és gyorsan elillan. Illata komlós, jellegzetes ízét pedig háromfajta maláta adja, s a finom keserűségét a saazer komlónak köszönheti. Az első korty nagyon mellbe vágott: a klasszikus és telt cseh sörök jellegzetes ízvilága és az emlékezetemben megmaradt Krušovice zamata helyett elképesztően vizes dolgot ittam. Egyből az jutott eszembe, hogy a Světlét nagyon felhígították. Nem tudom, hogy miért tűnt ennyire vizezettnek, de az volt! Bár a vizezettség érzete csalódást keltő, a sör azonban ettől üdítősen frissítővé, könnyen fogyaszthatóvá válik, és elég sokat kell meginni belőle ahhoz, hogy megszédüljön az ember tőle... A Krušovice Světlé volt idáig a leggyengébb cseh sör, amelyet kóstoltam, de még így is simán felülmúl több romániai nagyüzemi főzetet. Ezek ellenére még így is megér egy misét. Egészségünkre!

Adatok: * gyártja: Heineken Česká Republika * származási hely: Csehország * ára: 4,49 lej * alkoholtartalom: 4,2% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: 23 * összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókészítmények * típus: pilsener (világos sör) * színe: óarany * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc
(sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Lambic – a legismertebb spontán erjesztésű sörfajta, amely a belga Lembeek faluról kapta a nevét. A lambic típusú sör kissé savanykás, alig tartalmaz szénsavat. Az egy évnél fiatalabb sörök neve „új sör”, a kétévesek nevezhetőek „öreg sörnek”. A lambicnak több változata ismert: az öreg és fiatal sörök keverékét farónak, a palackban érlelt változatokat gueuze-nek nevezik, emellett ott van az ízesített, azaz a meggyes (kriek) és a málnás (framboise) változat is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 757
szavazógép
2020-06-24: Magazin - :

Tolcsvay László 70 éves

Ma hetvenéves Tolcsvay László, a magyar beat hőskorának meghatározó alakja, a Tolcsvay Trió és a Fonográf együttes alapító tagja, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, sikeres musica­lek komponistája.
2020-06-24: Magazin - :

A Csíksomlyói passió Debrecenben

Csíksomlyó és Esztergom után augusztus 26-án Debrecenben is bemutatják a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciója, a Csíksomlyói passió szabadtéri változatát. A Református Nagytemplom előtti Kossuth téren játsszák majd az előadást, amelyet így több ezer ember láthat.