Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Orosz–magyar kapcsolatokMagyar kutató űrhajósról is tárgyaltak

2020. június 24., szerda, Világfigyelő

Moszkvában tárgyalt tegnap Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Tárgyalópartnerei között szerepelt Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, Mihail Murasko egészségügyi miniszter, a magyar–orosz kormányközi bizottság új orosz társelnöke, Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, Alekszandr Valentyinovics Novak energetikai miniszter, valamint a Transmashholding vezérigazgatója, Kirill Lipa és a cég elnöke, Andrej Bokarjev.

  • Szijjártó Péter és Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS
    Szijjártó Péter és Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter. FOTÓ: MTI / KKM / BORSOS MÁTYÁS

Megszületett a kereskedelmi megállapodás arról, hogy idén október és jövő október között összesen 4,2 milliárd köbméter gázt vásárol Magyarország a Gazpromtól – közölte Szijjártó Péter.

Célkitűzésük az, hogy egy háromszor ötéves hosszú távú megállapodást tudjanak kötni, amelyből minden ötödik év végén ki lehet szállni. Ez biztosítja a hosszú távú ellátást és azt is, hogy ha közben adódnak jobb lehetőségek vagy változik a nemzetközi energiapiac, akkor újra lehessen tárgyalni a megállapodást, vagy ki lehessen abból szállni – fogalmazott.

A tárcavezető közölte, hogy az űrkutatási együttműködés fejlesztése tekintetében a politikai szándék mindkét oldalról egyértelmű. Az orosz–magyar együttműködésben szeretnék folytatni azt a három nagy kutatási projektet, amelyben magyar cégek, ipari vállalatok és tudósok technológiai hozzájárulása már most is komoly mértékű. Az elkövetkezendő négy-öt évben ezek a technológiai fejlesztések elérnek odáig, hogy a műszereket fel lehet majd vinni kutatási céllal a nemzetközi űrállomásra. Egyértelműen az a cél, hogy ezeket a műszereket a Nemzetközi Űrállomásra eljuttató csapatban legyen magyar kutató űrhajós is – hangsúlyozta Szijjártó.

Rámutatott, hogy új lehetőséget nyithat meg a kétoldalú együttműködésben a koronavírussal szembeni oltóanyag és terápia kutatása iránti törekvés, mert mindkét ország sikeresen védekezik a járvány ellen. Emlékeztetett rá, hogy az egészségügy, főleg a gyógyszeripar területén a kapcsolatok a két ország között eddig is rendkívül fejlettek voltak, a magyar export több mint egyötöde gyógyszeripari termékekből áll.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 976
szavazógép
2020-06-24: Belföld - :

Iohannis megkapja a Nagy Károly-díjat (Magyarellenes megnyilvánulásai ellenére)

Klaus Iohannis, Románia államfője megkapja az Aacheni Nemzetközi Nagy Károly Díjat. Erről Jürgen Linden német szociáldemokrata politikus, Aachen város volt polgármestere, a Károly-díj bizottságának szószólója értesítette a díj átadása ellen tiltakozó Bencsik Jánost, Magyarország független parlamenti képviselőjét. Bencsik elfogadhatatlannak tartja, hogy ezt a rangos európai díjat olyan politikus kapja, aki kisebbségellenes megnyilvánulásaival és soviniszta gyűlöletkeltéssel vált hírhedtté.
2020-06-24: Világfigyelő - :

Eredménytelen tárgyalás (Nukleáris leszerelés)

Nem volt kézzelfogható eredménye az Egyesült Államok és Oroszország között Bécsben lezajlott újabb nukleáris leszerelési tárgyalásoknak. A két nagyhatalom az utolsó nagyszabású nukleáris leszerelési megállapodás, az Új START szerződés esetleges meghosszabbításáról tárgyalt az osztrák fővárosban. A hétfőn kezdődött, több mint tíz órán át tartó tárgyalásokon az Egyesült Államokat Marshall Billingslea, az amerikai elnök különmegbízottja, Oroszországot Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes képviselte.