Autósport, Argeş RaliTechnikai gondok miatt adták fel az idénynyitót

2020. június 29., hétfő, Sport

A sepsiszentgyörgyi Szabó Csongor–Marcus Andreoiu kettős technikai okok miatt nem tudta befejezni a 2020-as román Betano Országos Ralibajnokság nyitó futamát, miután az Argeș Rali negyedik gyorsaságiján egyszerűen megállt az autójuk. „Nem ilyen szezonkezdésben reménykedtünk” – nyilatkozta érdeklődésünkre Szabó Csongor.

Egy törölt, két elhalasztott verseny után pénteken elrajtolt a koronavírus-járvány miatt lerövidített 2020-as román Betano Országos Ralibajnokság, amelynek első megmérettetése a huszadik kiírását ünneplő Argeș Rali volt. Az autóviadalra 66 egység nevezett be, köztük ott volt egy Ford Fiesta R2 kormányánál a sepsiszentgyörgyi Szabó Csongor is, aki mellett a versenyautóban a megszokottól eltérően nem a kolozsvári Rareș Fetean ült, hanem a szintén megyeszékhelyi Marcus Andreoiu.

Szabóék a jó szereplés reményében utaztak el az Argeș Ralira, amelynek első napján két, míg szombaton további négy gyorsasági szakaszt rendeztek meg, a népes mezőnynek pedig felfelé és lefelé is teljesítenie kellett Románia egyik leglátványosabb országútját, a Transzfogarast. Csapatunk pénteken jól autózott az első két gyorsaságin, szombaton a harmadik etapon már akadt egy kis gond, ám még célba értek. A negyedik szakaszon viszont egyszerűen megadta magát a technika, így pilótáink számára időnap előtt véget ért a szezonnyitó futam. „Szombaton a negyedik gyorson, azaz a Transzfogarason egyszerűen megállt a Ford. Három kilométerre voltunk a rajttól, amikor a technika ördöge kibabrált velünk. Korábban, a harmadik szakaszon is akadozott már valami, de akkor újraindítottam az autót, és mentünk tovább. Lefuttattuk az autó diagnosztikai programját, és az eredményt már elküldtük a magyarországi M-Sportnak, ahol kielemzik az adatokat” – mesélte Szabó Csongor, aki szerint biztosan megsérült az autó, de egyelőre nem tudja, hogy mi.

Elmondása szerint jól mentek pénteken, másodikok voltak az RC4-es kategóriában, és összetettben a tizedik helyen álltak. „Jó volt a tempónk, de ez most nem vigasztal. Három hét van a következő versenyig, de amíg nem tudjuk, mi a baj és mekkora a kár, nem tudunk tervezni. Nem ilyen szezonkezdésben reménykedtünk, hiszen a technikai malőrig jól muzsikált a Ford Fiesta R2-es, jól mentünk, elégedettek voltunk a tempóval, és az eredményeink sem voltak rosszak. A legfájóbb az egészben az, hogy nem rajtunk múlott a dolog, ám ilyen a technikai sport. A jelenlegi anyagi helyzetben nem hiányzott nekünk ez a gond, ám nagyon reméljük, hogy a július közepén esedékes ralira meg tudjuk javítani az autónkat” – fogalmazott bizakodóan a háromszéki pilóta.

Az Argeș Ralit a bajnoki címvédő Simone Tempestini/Sergiu Ițu kettős (Škoda Fabia R5) nyerte meg, az RC4-es és a kétkerék-meghajtásúak kategóriájában is a brassói Norbert Maior/Francesca Maior (Peugeot 208 R2) duó bizonyult a legjobbnak.

Eredmény (Argeș Rali, hat gyorsasági szakasz – 104,6 km/összetett rangsor): 1. Simone Tempestini/Sergiu Ițu (Škoda Fabia R5) 55:34 perc, 2. Dan Gîrtofan/Tudor Mârză (Škoda Fabia R5) 56:47.8 perc (+1:13.8 perc), 3. Alexandru Pițigoi/Anton Avram (Porsche 911 GT3) 56:55 perc (+1:21 perc), 4. Valentin Porcișteanu/Dan Dobre (Mitsubishi Lancer Evo 9) 59:05.9 perc (+3:31.9 perc), 5. Norbert Maior/Francesca Maior (Peugeot 208 R2) 59:29.5 perc (+3:55.5 perc).

A bajnokság a Hargita Gyöngye Tess Ralival folytatódik, amelyet július 17–18-án Brassó és Székelyudvarhely környékén rendeznek meg. (tibodi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 434
szavazógép
2020-06-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2020-06-29: Sport - Tibodi Ferenc:

Szinkronúszás – balett a medencében (Vizes sportok)

Úgy tartja a közmondás, hogy egy fecske nem csinál tavaszt, ám a mi esetünkben legyünk optimisták és bízzunk abban, hogy a sepsiszentgyörgyi Turoczki Réka szinkronúszó kemény és odaadó munkával lehet e különleges sportág háromszéki, erdélyi, hazai úttörője. Nem légből kapott ez a remény, hiszen a négy hónap múlva 16. születésnapját ünneplő megyeszékhelyi lány eddigi rövid pályafutása alatt több díjat is bezsebelt, s elmondása szerint egyszer kipróbálná magát Európa-bajnokságon vagy rangosabb világversenyen.