A szlovák–magyar megbékélés esélyei

2020. június 30., kedd, Kitekintő

Igor Matovič szlovák miniszterelnök trianoni emlékbeszédének jelentőségét sem eltúlozni, sem lebecsülni nem okos dolog. Öröm már az is, hogy egy utódállamban a megalázás szándéka nélkül beszéltek Trianonról. Ennek jelentősége annál is nagyobb, mert a szlovák közbeszédben eddig ezt a témát mélységes hallgatás övezte. A beszéd több ponton egybecsengett Székely János szombathelyi megyés püspök pünkösdkor elmondott, nagyrészt Trianonról szóló prédikációjával, de azokkal a gondolatokkal is, amelyeket a Charta XXI megbékélési mozgalom tíz éve képvisel. Az alábbiakban vázlatosan kiemelem a beszéd kulcsfontosságúnak vélt pontjait.

A miniszterelnök megemlítette: június 4-e a nemzeti összetartozás napja, ezzel kimondatlanul is bekapcsolta az egész magyarságot a közös gondolkodásba. A beszéd elismeri a jogunkat a fájdalmunkhoz. Nem kívánhatjuk, hogy a szlovákok velünk gyászoljanak, de ők se kényszerítsék ránk a maguk örömét: egyik sem lehet őszinte. Érinti, de nem nagyítja fel a magyar hibákat, összhangban a helyes önismeretre való törekvésünkkel. Száz éve próbálják kiradírozni a magyar múltat. Ezzel a mi felfogásunk szerint önmagukat szegényítik és történelem nélküli néppé teszik magukat. A beszéd szakított ezzel. Két döntő tétele: A magyar történelem a honfoglalás óta magyarok és szlovákok közös történelme. Nem volt ezer­éves magyar elnyomás.

Fontosnak tartotta a magyar kultúra megismerését. Jelenleg számos szlovák még csak nem is hallott soha ilyesmiről, ahogy a mi ismereteink is hiányosak, sőt, hiányoznak. A szomszédok kultúrájának megismerése nélkül nincs közeledés. Ha a nyelvoktatásról szóló rész a szlovák nyelv idegen nyelvként való tanítására való áttérést jelenti, akkor ez döntő fordulat, amit üdvözölni lehet. A mai Szlovákia kifejezés egészen olyan, mint ahogy mi szoktuk használni, ha nem akarunk Felvidéket mondani. Ezzel a nyelvi formulával nem sajátítja ki, nem teszi szlovákká az onnan származó, illetve ott alkotó magyar írókat, művészeket.

A kormányfő felhívta a figyelmet a vallásnak a megbékélés irányába ható szerepére. Nyilván ezer megoldatlan probléma vethető fel, ezekkel kapcsolatban megbeszéléseket, tárgyalásokat javasolt. Beszéde kinyújtott kéz. A megbékélési mozgalom kezdetén én is ezt a hasonlatot mondtam, vállalva, hogy lesz, aki nem bele-, hanem rácsap kinyújtott kezemre. Jó lenne, ha Igor Matovič kezére most nem csapna rá senki. Aki üres ünnepi szónoklatnak tartja a Matovič-beszédet, tegyen meg mindent, hogy szaván fogják a miniszterelnök urat. Kontrasztként pedig érdemes összevetni az elmondottakat a román lépésekkel.

Surján László (Magyar Nemzet)

A szerző a Charta XXI megbékélési mozgalom alapítója

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4453
szavazógép
2020-06-30: Sport - :

Jövő áprilisban lesz a finálé (Tenisz, Fed Kupa)

A Fed Kupa budapesti döntőjének szervezői bejelentették, hogy az eseményt idén már nem rendezik meg, az új időpont 2021. április 13–18. A torna halasztásában jelentős szerepet játszott, hogy szeretnék azt nézők előtt lebonyolítani.
2020-06-30: Kitekintő - :

A multikultúra szétdúlt harmóniát eredményez

Az egyesült államokbeli George Floyd, a franciaországi Adama Traoré mali származású migráns tragikus esete, az ezek révén felgyülemlett felháborodás egyaránt arra figyelmeztet, hogy nincs és nem is lehet normálisan működő „multikulturális” társadalom. Ennek egészen nyilvánvaló az oka: bármely társadalomban előfordulnak elkerülhetetlen nézeteltérések, frusztrációk, de ha a felek bőrszíne különbözik, akkor azok elviselhetetlenné válnak.