Sörcsap – a székely sörkalauzA zamatos Soproni Óvatos Duhaj Démon

2020. július 1., szerda, Magazin

Nagyon ízlett a régi Soproni Fekete Démon, emiatt izgatottan vártam, hogy megkóstoljam a magyarországi sörgyár által 2017-ben piacra dobott Óvatos Duhaj Démont. Két éve az egyik budapesti barátomtól kaptam ajándékba, de időközben kiderült, hogy dobozos kiszerelésben egy sepsiszentgyörgyi üzletben is meg lehet vásárolni, ára pedig 5 lej körül mozog.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A fekete „fátyolköntösbe” öltöztettet Démon roppant elegáns, így gyorsan felkelti az ember érdeklődését. A sör ajánlott fogyasztási hőfoka 7–10 Celsius-fok közötti, így behűtöttem fogyasztás előtt. A pohárban a hab kellően kemény s meglepően tartós, illata pedig édeskés. A karamell mellett csokoládés, kávés árnyalatokat is felfedezni benne, s ez a hármasság remek egységet alkot együtt. Meglepően kellemes az aromája. Íze szintén karamelles, ám annak ellenére, hogy testes, nagyon könnyen csúszik le az ember torkán, és a magasabb, 5,2 százalékos alkoholtartalom sem bántó.

Nem rossz, sőt, mondhatnák azt is: egyszerűen zamatos és finom sör ez. Az egészen minőségire sikerült magyar serital előállításánál négyfajta malátát és Saphír aromakomlót használtak, az ital mélybarna színéről speciális karamellmaláta gondoskodik. Egy szó, mint száz: aki a jó sört szereti, mindenképp meg kell kóstolnia ezt a Sopronit! Egészségünkre!

Adatok: * gyártja: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. * származási hely: Magyarország * ára: 4,90 lej * alkoholtartalom: 5,2% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, komlókivonat, komló * típus: dark lager (barna sör) * színe: mélybarna * a sör pontszáma: 7,5/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Karamellmaláta – ehhez a malátatípushoz jól beáztatott árpaszemeket használnak, amelyet 70 Celsius-fokon cukrosítanak. Ezt követően megszárítják és megpörkölik. Ennek hőmérsékletétől függően a maláta világos, normál vagy sötét színárnyalatot kap. Erősen színező hatású, javítja a sör habtartósságát és teltízűségét is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1205
szavazógép
2020-07-01: Magazin - :

Gyorsabban melegszik a Déli-sark

A világ többi részénél háromszor gyorsabban melegedett a Déli-sark a 2018-at megelőző 30 évben. 2018-ban jegyezték fel a legmelegebb évet a térségben – írták a Nature Climate Change tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban az új-zélandi Victoria Egyetem kutatói.
2020-07-01: Kultúra - :

Miért érzékeny és megosztó még ma is a békediktátum? (Trianon magánya)

Mit jelentett a magyarságnak – határokon innen és túl – Trianon, hogyan viszonyultak hozzá, s mit gondoltak róla a békediktátum óta eltelt évszázadban? Ezt mutatja be a centenárium alkalmából gyászszínű díszdobozban megjelent, hét színes térképpel kiegészített könyvtrilógia. Első darabja az eredetileg 1920-as Vérző Magyarország újrakiadása. A munkára vonatkozó felkérést a békefeltételek közlése után, de a diktátum aláírása előtt kapta a szerkesztő, Kosztolányi Dezső, de a könyv csak a szerződés aláírása után, 1920 szeptemberének végén jelent meg.