Sörcsap – a székely sörkalauzBulgáriai nyaralás habos emléke: Stolichno Bock

2020. július 3., péntek, Magazin

Még 2017-ben, első bolgár nyaralásunk alkalmával ittam először ebből a kézműves minőséget sugalló Stolichno Bockból, amely akkor nagyon ízlett, így amikor legutóbb Várnán jártunk, jól bespájzoltam belőle. Előlegben csak annyit, hogy ez egy meglepően jó serital a déli szomszédainktól.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Háromféle árpamalátából készül az alsóerjesztésű, koromfekete színű főzet, amelynek az ajánlott fogyasztási hőmérséklete 10–12 Celsius-fok. Bézs habja vékony és gyorsan eltűnik. Illata kellemes, és jócskán érződik rajta az alkohol, mivel ennek a Stolichnónak kissé magasabb az alkoholtartalma (6,5 százalék). Íze lágy, de gazdag: érezni benne a csokoládé édességét, a pörkölt kávé zamatát, ám emellett egy kis gyümölcsös beütése is van. Az összhangon az sem ront sokat, hogy a sör utóíze némileg keserű és meglehetősen száraz. Egy erős hetest adok neki, s azt kell mondanom, hogy gyakrabban is tudnék inni belőle, ám sajnos itthon nem lehet kapni. Mindenképp ki kell próbálni, még akkor is, ha az ember nem szereti az ütősebb söröket. Egészségünkre!

Adatok: * gyártja: Pivovarna Zagorka (Heineken) * származási hely: Bulgária * ára: 2,20 lej (1,90 léva) * alkoholtartalom: 6,5% * szárazanyag-tartalom: 16ºP * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, komló * típus: bock / dunkler bock (baksör) * színe: koromfekete * a sör pontszáma: 7/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Baksör. Német eredetű alsóerjesztésű sör, amelyet a középkor óta főznek. Az átlagosnál 30–40 százalékkal több malátát használnak a főzéshez, az ital színe a világostól egészen a sötétbarnáig terjed, alkoholtartalma 6–8 százalék között mozog. Többféle baksör létezik: a nyári, az őszi, a májusi, a dupla vagy éppen a téli.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4207
szavazógép
2020-07-03: Magazin - :

Invazív halfaj rontja meg a Szent Anna-tó vizét

Súlyos természetvédelmi és turisztikai probléma alakult ki a Szent Anna-tónál, amely sürgős beavatkozást igényel – tudatja a Székelyhon portál. Beszámolójuk szerint a tó vízminőségének drasztikus romlásáról az Országos Környezetvédelmi Ügynökség csíkszeredai kirendeltségének munkatársa beszélt Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésén. Demeter László biológus beszámolt arról, hogy a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem kutatóival és egy tusnádfürdői biológus közreműködésével részletesen felderítették a tó vizének rohamos romlását okozó tényezőket, és megoldást is felvázolt a helyzet orvoslására.
2020-07-03: Nyílttér - Albert Levente:

A berendezés marad (Mesélő képek)

Sok mindent el lehet művelni zötyögő teherautón, szekéren, de aki próbálta, tudja: pauszpapírra hibátlan egyenes vonalat húzni a legbajosabb művelet. Bármilyen márkás vonalzód lehet, bemozdul, a legkorszerűbb Rotring márkájú tuskihúzóból is kicseppen a tinta. Igazi hősnek született a felvételen egyensúlyozó, modell s egyben áldozat, de elsősorban tervező hölgy.