Sörcsap – a székely sörkalauzRemekre szabott búzasör: Weihenstephaner Hefeweissbier

2020. július 7., kedd, Magazin

Már az elején le kell szögeznem egy dolgot: ez az eddigi legjobb búzasör, amelyet valaha ittam. A Weihenstephaner Hefeweissbier minden kortya ott volt a szeren, és úgy gondolom, hogy ilyennek kell lennie egy igazi búzasörnek. Ám mielőtt belevágnánk a dolgok sűrűjébe, meg kell említenem azt is, hogy a Weihenstephant tartják a világ legrégebbi sörfőzdéjének, már 1040-ben írásos említést tesznek róla. A bajorországi sörgyárban jelenleg tizenkétféle habos nedűt főznek, s búzasörük talán a legjobb termékük.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A nagyon letisztult külsejű seritalnak – amelyet amúgy bavarikumnak tartanak – fehér, kemény és tartós habkoronája volt, illata pedig élénk, kissé gyümölcsös (főként citrusos, a gyártó szerint egyben banános is, de én ez nem éreztem) és élesztős. A felsőerjesztésű szűretlen sör íze édes és fűszeres, de érződik rendesen benne a búza is. Egyszerre sima és lágy, kevés a szénsav benne, így roppant frissítő hatása volt. Utóíze kissé kesernyés-savanykás, de ez egyáltalán nem ront az összhatáson. Összességében „kell még” íze volt a Weihenstephaner Hefeweiss­biernek, így csak ajánlani tudom ezt az igazán jó habos nedűt. Egészségünkre!

Adatok: * gyártja: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan * származási hely: Németország * ára: 7,20 lej * alkoholtartalom: 5,4% * szárazanyag-tartalom: 12,7ºP * IBU: 14 * összetevők: víz, búzamaláta, árpa­maláta, komló, sörélesztő * típus: weiss­bier/Hefeweizen (búzasör) * színe: zavaros aranyszőke * a sör pontszáma: 8/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Alkoholtartalom – ez az italok etil-alkohol-tartalmának mértéke, legtöbbször térfogatszázalékban kifejezve. Az alkoholt tartalmazó italok vagy erjesztéssel nyerik el alkoholtartalmukat, vagy lepárlással. A sörök alkoholtartalma általában 4–6%, de lehet 1%-nál kevesebb vagy 10%-nál magasabb. Eddig erjesztéssel legfeljebb 20–30% közötti alkoholtartalmú söröket állítottak elő, de utólagos fagysűrítéssel 60 százalékosnál erősebbeket is lehet.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2020-07-07: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Régi idők sörei

Bámulom Tibodi Ferenc kollégánk Sörcsap című sorozatát. Amikor jó sört dicsér, szinte-szinte ujjongani tudnék, ha az egykor nagyon szeretett ital fogyasztásának dolgába nem szólna bele vércukorszintem ingadozása. Az bizonyos, hogy ennyi fajta és jó minőségű kézműves és gyári sör talán soha nem volt forgalomban mifelénk. Néhány, sörhöz kapcsolódó érdekességet szeretnék megemlíteni az alábbiakban.
2020-07-07: Magazin - :

Újranyitott a Louvre

Tegnap újból megnyitotta kapuit a párizsi Louvre, amely március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat.