Sörcsap – a székely sörkalauzNémetországi export serital

2020. július 9., csütörtök, Magazin

Egy igazi német sör a DAB Dortmunder Export, amellyel a gyártó a prémium kategóriát célozta meg. Minőségi mivoltából csak keveset vont le az a tény, hogy pohárba kiöntve az aranysárga főzetnek nagyon vékony volt a habkoronája, és az is rövid időn belül elillant.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Gondolom, nem ilyennek kellene lennie: talán az én sörömmel volt valami gond, esetleg túlzottan lehűtöttem, vagy lehet, hogy rosszul töltöttem ki a pohárba...
Különösebben nem foglalkoztatott, de mégis rákerestem arra, hogy mit is rejt a név három betűje. Roppant egyszerű volt a válasz: a sör megnevezése az anyavállalat (Dortmundi Sörfőzde Rt.) nevének a rövidítése, amit Herberz & társai néven hozott létre két befektetővel közösen egy dortmundi sörfőző mester.

De térjünk vissza a szóban forgó sörhöz, amelynek illata nem túl erős, de kellően malátás. Viszonylag kevés a szénsavtartalma, íze nagyon jó, a komló és maláta között jó az egyensúly, ezért se nem keserű, se nem édes. Krémes és könnyű, nem tolakodó, és pont olyan a zamata, amilyent egy jó német sörtől elvárunk. Utóíze komlós és száraz, ám nem tudott magával ragadni a DAB. Mindezek ellenére nyolcasra osztályoztam, hiszen összességében egészen jó sör.

Adatok:* gyártja: Dortmunder Actien-Brauerei * származási hely: Németország * ára: 4,47 lej * alkoholtartalom: 5% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: 23 * összetevők: víz, árpamaláta, komló, sörélesztő * típus: dortmunder export (világos sör) * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 8/10.

Tibodi Ferenc
(sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Dortmunder – jellegzetesen német lager, amelyet többnyire Dortmundban és környékén főznek. Alkoholtartalma 5% körüli vagy valamivel magasabb, színe a világossárgától egészen az aranyig terjed. Íze markáns, karaktere maláta egy kis komlóval megfűszerezve. Az eredeti Dortmunder ismertető jele a selymesség, illetve az alacsony szén-dioxid-tartalom.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4344
szavazógép
2020-07-09: Magazin - :

A nyolcvanéves Tolnai Ottót köszöntötték

A vajdasági magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja, a 80. születésnapját vasárnap ünneplő Tolnai Ottó előtt tiszteleg a berlini magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB). Tolnai Ottó Kossuth-díjas író, költő, műfordító, műveit német, francia és szerb nyelvre is lefordították.
2020-07-09: Magazin - :

Trump unokahúga kitereget

Könyvet írt Donald Trump amerikai elnökről az unokahúga. Az elnököt kedvezőtlen színben feltüntető memoár július 14-én jelenik meg, de kedd este az amerikai sajtóban már részleteket közöltek belőle.