Sörcsap – a székely sörkalauzIPA soproni módra

2020. július 14., kedd, Magazin

A Soproni 2017-ben dobta piacra az Óvatos Duhaj IPA-t, és akkortájt Magyarországon minden csapból ez a sör folyt. Nagyon kíváncsi lettem erre a nagyüzemi India Pale Ale-re, ám akkor még itthon nem lehetett kapni belőle. Végül legkisebb öcsém lepett meg egy üveggel ebből a szűretlen, felsőerjesztésű sörkülönlegességgel. A reklám szerint a ser­ital magyar árpából és élesztővel készül, mivel az ajánlott fogyasztási hőmérséklet 8–11 Celsius-fok, így ügyeltem a behűtésére.

  • Fotó: Tibodi Ferenc
    Fotó: Tibodi Ferenc

A Soproni Óvatos Duhaj IPA már a küllemével is be­lopja magát az ember szívébe, az egyszerű és letisztult címkével ellátott üveg gyorsan felhívja magára a figyelmet. A sör megnyitása után egyből kellemes illat csapta meg az orromat, amely egyszerre volt friss, komlós, gyümölcsös és kissé szúrós. Egyből tudtam, hogy ez valami más, mint amit eddig kóstoltam. Pohárba kiöntve feltűnt, hogy a Soproni IPA habja vastag, tartós, a folyékony kenyér színe amolyan zavarossárga. Az íze határozottan különbözött mindentől, amit eddig valaha ittam: gazdagabb, kellemesen kesernyés, de egyáltalán nem vad, és akárcsak az illatában, az aromájában is felfedeztem valami gyümölcsöset. A közepesen testes habos nedű utóíze határozottan komlós, és az alacsonyabb alkoholtartalma ellenére is nagyon tetszett. A magyarországi sörszakik szerint a Soproni ezzel a termékével az egyre népszerűbb kézműves sörök által kreált trendet akarta meglovagolni, s újra a reklám szerint, gyártója a legkedveltebb ale típusú sörnek tartja ezt az IPA-t az anyaországban.
 

Adatok: • gyártja: Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. • származási hely: Magyarország • ára: 4,99 lej • alkoholtartalom: 4,8% • szárazanyag-tartalom: – • IBU: 40 • összetevők: víz, árpamaláta, komlókivonat, komló, élesztő • Típus: india pale ale • színe: zavarossárga • a sör pontszáma: 7,5/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon. Az IPA, azaz az India Pale Ale egy tradicionális angol sör, története pedig egészen a brit birodalmi időszakig nyúl vissza. Eredetileg azért készítették több komlóval és magas alkoholfokkal sörüket a hajóra szálló angolok, hogy megőrizzék a minőségét a hosszú tengeri úton az indiai gyarmatig. Színe a mézaranytól a rozsdavörösig, bronzig terjed. A mai IPA sörök erős ale-ek, amelyek meglehetősen keserűek a magas komlótartalmuk miatt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4450
szavazógép
2020-07-14: Magazin - :

A filmkritikusok kedvence egy magyar film (Szófiai nemzetközi filmfesztivál)

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje a szófiai nemzetközi filmfesztiválon elnyerte a filmkritikus zsűri rangos díját, a Rajk László által készített látványvilágért pedig elismerő oklevelet kapott a nemzetközi zsűritől – közölte a Nemzeti Filmintézet. A szófiai filmes seregszemle 48 országból 111 alkotást mutatott be a járványhelyzet miatt részben szabadtéri vetítéseken, részben virtuálisan.
2020-07-14: Magazin - :

Szent Benedek öröksége Tihanyban

Csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek erős nemzeti identitásuk van, és képesek arra, hogy megtartsák kulturális, vallási, illetve történelmi örökségüket – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a megújított Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum átadóünnepségén pénteken.