Sörcsap – a székely sörkalauzA Millerrel támadnak az amerikaiak

2020. július 23., csütörtök, Magazin

Talán vagy tíz évvel ezelőtt valamelyik sepsiszentgyörgyi diszkontáruházban vettem egy-két üveg Millert, de hiába kutattam az emlékeim között, semmit nem tudtam felidézni erről a seritalról.

  • Fotó: Tibodi Ferenc
    Fotó: Tibodi Ferenc

Tudástáram felfrissítése és persze tesztelés céljából tavaly újra megkóstoltam ezt a sört, de ez alkalommal sem maradt meg sok ezzel a habos nedűvel kapcsolatosan. Nem mintha rossz volna, hiszen ittam már ennél sokkal rosszabb sört, hanem azért, mert roppant semleges, felejthető, és megítélésem szerint semmi olyat nem nyújt, amit elvárnánk akár egy nagyüzemi sörtől is.

A Miller Genuine Draft védjegye világossárga színe, amihez klasszul talál az arany-fekete címke. Habkoronája fehér, vékony, és nagyon gyorsan elillant a pohárból, illatára azonban már nem emlékszem. Íze lágy és frissítő, mint egy üdítő, ám emellett kellemesen keserű, komlós, akár egy igazi lager. A kellő szénsavassággal rendelkező Miller a második korty után azonban unalmassá, egyhangúvá vált, s ezen még az sem segített, hogy némi gyümölcsösség – talán narancs vagy citrom – is érezhető volt benne. Könnyűsége miatt lehetne talán a hölgyek kedvence, alacsonyabb alkoholtartalma miatt pedig itatja magát. A marketingszöveg szerint a több díjat is begyűjtő, mérsékelten testes Miller egyedülállóan lágy ízét a különleges cold-filtering (hidegen szűrés) technológiának köszönhetően nyeri el. Egy próbát mindenképp megér, annak tükrében is, hogy a 2019-es év második felétől Sepsiszentgyörgyön is újra kapható a Miller Genuine Draft.

Adatok: * gyártja: Miller Brewing Company (Molson Coors) * származási hely: Egyesült Államok * ára: 4,99 lej * alkoholtartalom: 4,7% * száraz­anyag-tartalom: – * IBU: 12 * összetevők: víz, árpamaláta, maltózszirup, komló, komlókivonat, élesztő * típus: pale lager (világos sör) * színe: világossárga * a sör pontszáma: 5/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon

Hidegen szűrés – a főzést követően a sörlét azonnal 35 Celsius-fokra hűtik vissza, hogy megőrizzék a főzet friss és telt ízét, a négyszeres szűrési folyamat során pedig fagypontközeli hőmérsékletig hűtik tovább a sört. A különleges tisztaság és az aranysárga szín eléréséhez az utolsó szűrési fázisban a jéghideg főzetet porózus kerámiaszűrőn folyatják keresztül, amely eltávolítja a sörből az összes olyan szennyeződést, ami károsíthatná annak ízét. A megszűrt italt ezután rendkívül tiszta körülmények között töltik sterilizált üvegekbe, dobozokba, illetve hordókba, így biztosítva a pasztörizálatlan ital eltarthatóságát.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1692
szavazógép
2020-07-22: Belföld - :

Ezernél több új eset

1030 újonnan igazolt koronavírusos fertőzést jelentett szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport, és ezzel a járvány kezdetétől megfertőződött személyek száma 40 163-ra ugrott országszinten.
2020-07-23: Magazin - :

A helyzethez igazodva megtartják (Kolozsvári Magyar Napok)

Szabadtéri, online és csökkentett létszámú beltéri programokkal készülnek a 11. Kolozsvári Magyar Napokra, amely idén a helyi kulturális értékekre összpontosítva, rövidített programmal augusztus 19. és 21. között, a járványügyi óvintézkedések szigorú betartásával zajlik – közölték a szervezők.