Sörcsap – a székely sörkalauzA diszkontáruházak betyárja

2020. augusztus 4., kedd, Magazin

Egyik nemzetközi diszkontáruház-lánc, amelynek Háromszéken is több üzlete van, még 2017-ben dobta piacra első saját romániai sörét, amelynek valamilyen okból a betyár, azaz Haiduc nevet adták. Végül is nem az én tisztem megválaszolni azt, hogy a keresztelő kapcsán mi is forgott az üzletlánc vezetőinek a fejében, de biztos, hogy döntésüket „alapos kutatómunka” előzte meg. A szemet sértő, azaz vakítóan virító kék címkével ellátott sört három kiszerelésben fedeztem fel a sepsiszentgyörgyi boltban: a 330 ml-es üveg mellett feles dobozos és üveges.

Barátaimmal együtt kóstoltam meg a habos nedűt, s mindannyian azon a véleményen voltunk: ahhoz képest, hogy a Haiduc egy diszkontlánc saját márkás söre, román és ennyire olcsó – kevesebb mint 3 lej egy üveg –, egészen elfogadható, még iható is. A mostanság meglovagolt trenddel ellentétben ez nem kézműves sör, s ez azért meglátszik a külalakján és a minőségén is. Az ipari tételben Galacon előállított ser­ital illata okés, íze kissé fémes, keserű beütéssel. A reklám szerint a Haiduc százszázalékosan román – erdélyi komlóból, bărăgani sörárpából – hozzávalókból készül, s ez összetéveszthetetlen és frissítő aromát ad a sörnek. Mindez azok után sem jött le nekem, hogy többször is megkóstoltam.

De nem is nekem szól a propaganda, mivel én minden hiányossága ellenére elfogadhatónak minősítettem a Hai­ducot, az ár-érték aránya pedig jó.

Adatok: * gyártja: Martens Rt. * származási hely: Románia * ára: 2,49 lej * alkoholtartalom: 5% * száraz­anyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, komló * típus: pale lager (világos sör) * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Pale ale – egy brit eredetű, ale típusú sörfajta, amelynek a színe az arany és a sötét borostyán között mozog. Közepesen testes sör, amelyet kellemes, malátás aroma és íz jellemez, valamint kiegyensúlyozott keserűség, ennek köszönhetően könnyen iható. Javasolt fogyasztási hőmérséklet: 12–15 Celsius-fok.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2020-08-04: Magazin - Huszár Szilamér:

Megnyitotta kapuit a Mini Erdély Park

A Székelyföldi Legendárium csapata megalkotta Orbán Balázs egykori birtokán Erdély kiemelkedő épületegyütteseinek kicsinyített mását, valamint Kézdivásárhely és Kolozsvár városképét maketten. A szejkefürdői szabadtéri kiállításon 40 épületmakettet csodálhatnak meg az érdeklődők, ezek száma év végére eléri majd a 60-at.
2020-08-04: Riport - :

Árvíz után Sepsikőröspatakon

Üröm vegyült az örömbe Sepsikőröspatakon – végre megkezdték a szennyvízhálózat lefektetését, az új óvodánál is dolgoznak a munkások, ám egy hirtelen jött nyári zápor nyomán hatalmas mennyiségű esővíz zúdult le a környező domboldalakról a községközpontra és Kálnokra. Erőgépek dolgoztak napokig az elmosott utak, utcák járhatóvá tételén. Az egyre közelgő helyhatósági választások leendő eredményeit is latolgatják azok, akiknek jut arra idejük. Nem könnyű beszélgetőtársat találni ilyen munkaidőben, van, aki az árvízkárok felszámolásával foglalatoskodik, de olyan is, aki minden bajt a nagyon hosszúra nyúló és mindent bénító járványra fog.