Sörcsap – a székely sörkalauzA szicíliai szőke

2020. augusztus 6., csütörtök, Magazin

A Birra Moretti nálunk is kapható regionális sörei közül elsőnek az Alla Siciliana kerül terítékre, amelyet egyik barátomtól kaptam ajándékba. Nem rossz ez az aranysárga főzet, ám a narancsvirággal és a narancskivonattal megspékelt habos nedű nem az én ízvilágom.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Mivel a sör címkéjén a kalapos, bajuszos bácsi korsóból issza a Birra Morettit, így én is abba töltöttem ki ezt a sörkülönlegességet. Akkor még nem tudtam, de most már tudom, hogy tévedtem, hiszen ehhez a seritalhoz egy pezsgőspohár jobban dukált volna. Utánaolvastam, és a szakik azt tanácsolják, hogy az intenzív illatú sörökhöz egyenes szabása miatt a pezsgőspohár ajánlott, mivel ez segíti az illatok kipárolgását. Továbbá a pohár kicsi átmérője miatt a sör kisebb felületen érintkezik a levegővel, így az tovább marad szén-dioxidos.

A Birra Moretti Alla Siciliana az alsóerjesztésű sörök közé tartozik, külseje a kézművességre hajaz, színe pedig aranysárga. Kiöntve roppant dús és fehér habkorona keletkezett a korsóban, amely csak lassan illant el. Ennek a talján főzetnek gazdag és intenzív virágos illata volt, íze pedig finom, kiegyensúlyozott és frissítő. Az enyhén szénsavas és közepesen testes sörnek könnyed kesernyés volt az utóíze. Mindezeket összevetve, ez egy jó sör, még annak ellenére is, hogy kukoricadarát is használtak a készítéséhez. Lager sör lévén, számomra túlzottan „parfümös” és „gyümölcsös”, de hozza azt, amit egy ilyen habos nedűnek hoznia kell.

Adatok: * gyártja: Heineken Italia SPA * származási hely: Olaszország * ára: – * alkoholtartalom: 5,8% * alkoholtartalom: 5% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: víz, olasz árpamaláta, kukoricadara, komló, szicíliai narancsvirág-kivonat, narancskivonat * típus: pale lager (világos sör) * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 7/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon. Festőmaláta: a barna sörök készítésekor a szükséges színt és ízanyagokat aszalt és pörkölt, úgynevezett festőmalátával érik el. Ezeket a malátákat magas hőmérsékleten pörkölik, így kapnak kávéra emlékeztető ízt. Igen karakteres aromáik miatt viszonylag kis mennyiségben használják őket. Alapanyaguk a háromnapos zöldmaláta vagy a nedvesített maláta. Legjobb színe a pörkölt búzamalátának van.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1941
szavazógép
2020-08-06: Magazin - :

Kiválasztották Magyarország tortáit

Idén tizennegyedik alkalommal választotta meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Magyarország Tortáját és Magyarország Cukormentes Tortáját. Olyan tortákat vártak, amelyek augusztus huszadikával vagy Magyarországgal összefüggésbe hozhatók, és szigorúan csak kiváló minőségű, természetes és egészséges alapanyagokat tartalmaznak – írja a cukrászat.net.
2020-08-06: Magazin - :

Másodszor is milliókat érő drágakövet talált egy bányász (Tanzánia)

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagy méretű, kétmillió dollárt érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.