Sörcsap – a székely sörkalauzAz elegáns német búzasör

2020. augusztus 11., kedd, Magazin

Nemrégiben a családommal és barátainkkal hosszú hétvégét töltöttünk el egy esztelneki panzióban, és arrafelé tartva megálltunk Kézdivásárhelyen. A helyi hipermarketben bukkantam erre a búzasörre, s őszintén megvallva, a roppant elegáns külseje miatt vettem meg a Hacker-Pschorr Weissbiert. Bíztam benne, hogy nem veszek zsákbamacskát, és nem is csalódtam a szűretlen, mézarany színű főzetben.

Csak azután nyitottam meg a csatos és dombornyomott üvegű seritalt, miután lehűtöttem a megfelelő hőmérsékletre. Búzasörös pohárba kiöntve a nedűnek szép és hatalmas volt a fehér habkoronája, amely sokáig megmaradt. Illata vérbeli búzasörös: gyümölcsös (banános) és kellemesen édeskés. Már az első korty után rájöttem, hogy prémium kategóriás sörrel van dolgom! Az íze krémes, kellően édes, és kevésbé érződik rajta a búzasöröknél megszokott savanykás zamat. Érezni benne a pörkölt búzát és az élesztőt, de egyben gyümölcsös és fűszeres is. Utóíze enyhén kesernyés, de gyorsan lecseng. A közepesen testes sör roppant üdítő hatású és könnyen iható, s azt kell mondanom, hogy a Hacker-Pschorr Weissbier megért minden banit, amit kifizettünk érte. Egy ízig-végig német sör, amelyet meg lehetne szokni – hiszen az ember bizony hamar szokja a jót –, ám egy picit sokba kerül. Ám ha a közeljövőben kimondottan búzasörivásra adnám a fejem, ez volna a legmegfelelőbb választás.

Adatok: • gyártja: Hacker-Pschorr Bräu • származási hely: Németország • ára: 10,10 lej • alkoholtartalom: 5,5% • szárazanyag-tartalom: – • IBU: 13 • összetevők: víz, árpamaláta, búzamaláta, élesztő, komló • típus: weissbier (búzasör) • színe: mézarany • a sör pontszáma: 8/10.

Tibodi Ferenc  (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon. Komlókivonat – a sörkészítés során a komló háromféleképpen kerülhet a főzetbe. Az egyik a komlópellet, a másik a friss komló, a harmadik pedig a komlókivonat, amely mézszerű állagú, sötétzöld anyag. A komlókivonat tartalmazza a növény keserűanyagait és mindazokat az alkotó­elemeket, amelyek a komlót a sörfőzés nélkülözhetetlen alapanyagává teszik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2020-08-11: Magazin - :

Ausztrál film lett a TIFF abszolút nyertese

Egy halálos betegségben szenvedő tinédzser első szerelméről szóló film, az ausztrál Babyteeth nyerte a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) közönségdíját és fődíját. A díjakat szombat este adták át rendhagyó módon, Kolozsvár főterén.
2020-08-11: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Találkoztak a virtuális térben és Nagybaconban

A hét végén hetedszer találkoztak a Bardocz, Bardócz, Bardóczi családok leszármazottjai a família erdővidéki fészkében, Nagybaconban. Tekintettel a koronavírus-járvány miatti különleges helyzetre, az idei találkozó eltért a hagyományostól, lényegesen csökkentett létszámmal került rá sor, egy-egy családból csak egy képviselő volt jelen személyesen.