Sörcsap – a székely sörkalauzAranysárga főzet az Ibériai-félszigetről

2020. szeptember 1., kedd, Magazin

A Super Bock az első és ez idáig az egyetlen portugál sör, amelyet megkóstoltam. Sajnos, ez a ser­ital sem a nevével, sem a megjelenésével nem emlékeztet az Ibériai-félsziget délnyugati részén található országra.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Megnevezése angolos, kinézete pedig nagyon hajaz egy közismert amerikai cigarettáéra. Nem tudom, hogy ki kiről másolt, de a hasonlóság nagyon szembetűnő. A Super Bock illata édeskés, friss és enyhén gyümölcsös, pohárba kitöltve ujjnyi vastag volt a fehér habkoronája, de ez nagyon gyorsan elillant. Ez az aranysárga főzet egyáltalán nem testes, s kóstolva bizony vizezettnek tűnik. Nem túlzottan, csak épp annyira, hogy az ember észrevegye ezt... Aromája frissítő, a keserűség és az édesség jól kiegyensúlyozza egymást, utóíze viszont malátás és száraz. Nem mondom, hogy rossz vagy jó ez a habos nedű, de roppant felejtős, még úgy is, hogy – a reklám szerint – egymás után 30 aranyérmet nyert a Monde Selection nemzetközi versenyen, és ezt tartják A Portugál Sörnek. Én egy sepsiszentgyörgyi diszkontáruházban vettem, ahol leginkább hatüveges pakkban árulják.

Adatok: * gyártja: Super Bock Bebidas S. A. * származási hely: Portugália * ára: 3,33 lej *alkoholtartalom: 5,2% * szárazanyag-tartalom: – * IBU: – * összetevők: víz, árpamaláta, nem malátázott gabonanövények (kukorica és árpa), komló * típus: pilsener (világos sör) *színe: aranysárga * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc (sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Gambrinus – a sörfőzők védelmezője, a sör „védőszentje”, eredetileg I. (Brabanti) János (1252–1294). Neve latinos formájának (Jan Primus) népnyelvi változata a Gambrinus. A legenda szerint a katonáinak ingyen adta a sört, sőt, állítólag a lelkét adta az ördögnek, hogy elárulja neki a sör komlózásának eljárását. Másik monda szerint egy alkalommal 72 litert sört ivott meg egy ültő helyében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2020-09-01: Sport - :

Francia siker a második szakaszon (Kerékpározás)

Julian Alaphilippe nyerte a Tour de France országúti kerékpárverseny második szakaszát vasárnap, sikerével pedig az élre állt összetettben is.
2020-09-01: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Családtörténet tanulságokkal (Egy kétnyelvű kiadványról)

Csak azok nem tudnak róla, hogy a jeles román festőművész, Nicolae Grigorescu (1838–1907) felesége csomakőrösi magyar asszony volt, akik életvitelszerűen nem követik a sajtót, netalán a folyóiratokat.