„Hortus conclusus” – liget a tó közepén

2020. szeptember 2., szerda, Magazin

A Nemzetközi Velencei-tavi Symposiont bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt Sepsiszentgyörgy főterén. A Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala által támogatott Kortárs természet című sorozat harmadik állomásaként, Dél-Afrikát és Iránt követően Magyarország egyik legjelentősebb olyan művésztelepe mutatkozik be, ahol kiemelten fontos a tájban való alkotás. A megkapó természeti környezetben zajló rendezvény műveiből való válogatás augusztus 31-től szeptember végéig látható.

A Nemzetközi Velencei-tavi Symposiont 2007 óta minden évben ez idő tájt, nyár és ősz fordulóján szervezi meg Péter Ágnes Munkácsy-díjas szobrászművész, a Symposion Alapítvány elnöke, hogy a világ minden tájáról a Velencei-tó partjára érkező művészek alkotóerejük segítségével átformálják a térséget. Az alkotások egyrészt a parton és a tóban jönnek létre, másrészt a Velencei-tó egyik nagy méretű, elvadult mesterséges szigetén, amelyet kemény fizikai és szellemi munkával ligetté és szabadtéri galériává változtatnak. A tó által körülzárt szigeten így évről évre nagyobb teret hódít el magának a művészet. A maradandó térkonstrukciók és a természetbe visszasimuló gesztusértékű alkotások körül terek, közöttük pedig ösvények és sétányok létesülnek, a kiirtott tüskés bozót helyére pedig gyümölcsfák és dísz­cserjék kerülnek. A szigetet kajakon, kenun, csónakon, esetleg úszva lehet megközelíteni, így nagy előrelépést jelent, hogy idén nyáron elkészült a kikötő és egy közösségi eseményekre alkalmas fedett pajta is. A szervezők, a támogató vállalkozói kör és a helyi vezetőség kiváló együttműködésének köszönhető, hogy a rendezvény által olyan egyedi és valós érték születhetett a Velencei-tó térségében, mely a művészet segítségével, a természettel együttműködve nemcsak reagál egy adott problémára, hanem megpróbál hosszú távú megoldást is találni rá.

A számunkra is példaértékű rendezvényen készült alkotásokból Péter Ágnes és Péter Alpár kurátorok válogattak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4208
szavazógép
2020-09-02: Magazin - Demeter J. Ildikó:

Lehet szavazni a kezdeményezésekre (Com’on Sepsiszentgyörgy)

Közönségszavazással dől el, hogy az idén másodszor meghirdetett Com’ON Sepsiszentgyörgy ifjúsági programokra befutott ötletek közül melyik valósul meg. A városháza közleménye szerint az augusztus 24-i határidőig benevezők közül harminc csapat kezdeményezése felelt meg a kiírási feltételeknek, de van ezek közt olyan program is, amely több kategóriába is besorolható.
2020-09-02: Magazin - Kisgyörgy Zoltán:

Sikók találkozója Isten szabad ege alatt

Ha akarat és kitartás van, semmi akadálya annak, hogy találkozhassanak az egy családhoz tartozók, mert a hagyományos bölöni Sikó-találkozókat is ez tartotta össze – akár hiszi az olvasó, akár nem – éppen 35. esztendeje. Ennyi év nem kevés, de éppen elég volt már ahhoz, hogy e témában megtörténhessen egy generációváltás. „Tavaly egy családtag udvarában találkoztunk, idén egy tágas erdei tisztáson. Ezt a hagyományt vétek nem folytatni” – állították azok a fiatalok, akik a múlt hét szombatján első alkalommal vettek rész a találkozón. Az Árkosi-hágó tövénél gyűltünk egybe egy tokányolásra, ahol nem volt gond a járvány követelte távolságtartás sem. Több fiatal család is jelentkezett, akiknek feladatuk lesz, hogy továbbvigyék ezt a mifelénk is egyre jobban gyökeret verő újkori szokásrendet.