Dokumentumfilm a ’89-es változásokrólNincs parancs!

2020. szeptember 10., csütörtök, Magazin

Az 1989-es Európát és a vasfüggöny megnyitásának sorsfordító pillanatait idézi fel Szalay Péter Nincs parancs! című filmje, melynek díszbemutatóját kedd este tartották az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

  • Szalay Péter rendező az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
    Szalay Péter rendező az Uránia Nemzeti Filmszínház előtt. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

„Szalay Péter filmje arra vállalkozott, hogy a saját életünkből mesél el történeteket” – mondta el a Nincs parancs! vetítése előtt Káel Csaba, a Nemzeti Filmintézet igazgatóságának elnöke. Mint hozzátette, az animációs és fikciós betéteket is tartalmazó dokumentumfilmből nem hiányoznak a csúcspontok és a sírnivaló jelenetek, de sok humor is van Szalay Péter alkotásában.

Az alkotók közlése szerint a Nincs parancs! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar–osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a berlini falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

A film főbb szereplői Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc és Nagy László, a fikciós filmrészletben mások mellett Kerekes Vica, Huszár Zsolt és Kőszegi Ákos szerepelnek, narrátorként pedig Schell Judit és Szervét Tibor hallható. A Nincs parancs! rendezője és operatőre Szalay Péter, további operatőrként Lovasi Zoltán és Nagy Ernő, producerként pedig Pé­terffy András működött közre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4348
szavazógép
2020-09-10: Magazin - :

A Szent Korona másolata Torockón

Megvásárolta a Szent Korona és a koronázási ékszerek másolatát a Duna Médiaszolgáltató, és az erdélyi Torockón lévő Duna Házban helyezik majd el – jelentette be Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tegnap az M1 tévécsatornán.
2020-09-10: Magazin - :

Díjazták Cseke Péter újságírót

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlésén a Pesti Vigadóban hétfőn átadták a köztestületi díjakat. Az elismert alkotók között szerepel Cseke Péter újságíró, költő, irodalomtörténész, kolozsvári egyetemi tanár is.