EU–Kína-csúcsKiegyensúlyozott kapcsolatokra törekednek

2020. szeptember 15., kedd, Világfigyelő

Az Európai Unió kiegyensúlyozott, tisztességes, felelős és alapvető méltányosságon alapuló kapcsolatot kíván kialakítani és ápolni Kínával – jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Unió és Kína videókonferencia keretében tartott csúcstalálkozóját követően tegnap.

  • Charles Michel Brüsszelből jelentkezett be. Fotó: Facebook/ Charles Michel
    Charles Michel Brüsszelből jelentkezett be. Fotó: Facebook/ Charles Michel

Charles Michel mellett Angela Merkel, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország kancellárja és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tárgyalt Hszi Csin-ping kínai államfővel.

Az online sajtóértekezleten Michel aláhúzta, az EU olyan, az eddiginél kiegyensúlyozottabb kereskedelmi kapcsolatokat kíván ápolni Pekinggel, amely egyebek mellett kölcsönösséget és egyenlő versenyfeltételeket jelent. Európának játékosnak kell lennie, nem pedig játéktérnek a nemzetközi mezőnyben – mondta. A Hongkongban július folyamán életbe léptetett nemzetbiztonsági törvénnyel összefüggésben Charles Michel azt mondta, a szabályozás végrehajtása továbbra is komoly aggodalmat vált ki, hasonlóan a kisebbségek kínai helyzetéhez.

Angela Merkel, aki Berlinből kapcsolódott be az online sajtótájékoztatóba, azt mondta, az Európai Unió tisztességes versenyt követel az elmúlt tizenöt évben gazdaságilag jelentősen megerősödött Kínától. Ezzel összefüggésben a tanácskozás során az unió nyomást gyakorolt Kínára egyebek mellett a beruházási megállapodás mihamarabbi megkötése érdekében – közölte. Kiemelte, Pekingnek el kell köteleznie magát a 2015-ben Párizsban elfogadott klímastratégia betartása mellett. Központi kérdés a nemzeti kibocsátáscsökkentési célok meghatározása és felülvizsgálata az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikeréhez – mondta a kancellár. Mint emlékeztetett, Kína a világ szénfelhasználásának feléért felelős, ezért különösen fontos, hogy az ázsiai ország más energiaforrások felé forduljon, noha – szavai szerint – Európa tisztában van azzal, hogy ez nehéz folyamat. Hozzátette, az Európai Unió folytatja a megkezdett párbeszédét Kínával a területén élő kisebbségek jogainak biztosításáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Pekingnek engedményeket kell tennie, azaz el kell törölnie több piacra jutást gátló szabályozást, egyebek mellett a távközlés, a járműgépgyártás és a számítógépes szolgáltatások terén, amennyiben az év végéig beruházási megállapodást akar kötni Brüsszellel. Most Kínán a sor, hogy lépéseket tegyen a megállapodás létrehozatala felé, noha nem az idő, hanem a tartalom vet fel kérdéseket – hangsúlyozta. Pekingnek meg kell győznie az uniót arról, hogy érdemes befektetési megállapodást kötni vele – mondta von der Leyen.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye az iskolakezdésről?eredmények
szavazatok száma 1009
szavazógép
2020-09-15: Világfigyelő - :

A V4 segítené Fehéroroszországot

A fehérorosz gazdaság élénkítését célzó, új „Marshall-tervet” fog előterjeszteni Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a visegrádi csoport (V4) nevében a legközelebbi európai uniós csúcstalálkozóra – jelentette be a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője tegnap.
2020-09-15: Világfigyelő - :

Trump kétségbe vonta Biden szellemi frissességét (Amerikai elnökválasztási kampány)

Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte elnökválasztási kihívója, a demokrata párti Joe Biden szellemi frissességét egy vasárnap késő este tartott nevadai kampányrendezvényen.