Ojtoz–Ozsdola Natura 2000-es területElkészült a védett övezet kezelési terve

2020. szeptember 29., kedd, Közélet

Szeptember közepén a Vinca Minor Egyesület és a Berecki Magánerdészet közös szervezésében három tájékoztató gyűlést tartottak Bereckben, Lemhényben és Ozsdolán az Ojtoz–Ozsdola védett terület kezelési tervének elkészítése című projekt eredményeiről.

  • Fotó: Vinca Minor Egyesület
    Fotó: Vinca Minor Egyesület

A rendezvényeken Para Zoltán Róbert egyesületi elnök, projektmenedzser ismertette a pályázat során elvégzett munkát és a megvalósításokat. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által a Nagy Infrastrukturális Operatív Program részeként társfinanszírozott projekt 2017 és 2020 között zajlott, fő célja az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 védett terület kezelési tervének a kidolgozása volt. Para Zoltán ismertetőjében az is elhangzott, hogy az elkészült kezelési terv jelenleg a környezetvédelmi minisztériumnál van engedélyezési szakaszban.

A kezelési terv kidolgozását a terület biodiverzitásának felmérése előzte meg, melynek során hat szaktanulmányt készítettek a biológus és ökológus szakemberek. A lakosok tudatosítása érdekében falufórumokat, sajtótájékoztatókat szerveztek. Elkészült egy 34 perces dokumentumfilm is az Ojtoz–Ozsdola védett terület­ről és a környező települések­ről, valamint létrejött a védett terület honlapja (http://oituz-ojdula.ro/). Mivel a környezeti nevelés nagyon fontos napjainkban, 32 környezeti nevelési tevékenységet szerveztek a védett terület szomszédságában lévő iskolákban, és nyolc alkalommal terepre is elvitték a diákokat, hogy a tanteremben szerzett tudást a természetben is kamatoztassák. A gondnoki munka megkönnyí­tésére terepi és irodai fel­szereléscsomagot vásároltak, a gondnoksági csapat tagjai pedig szakmai felkészítőkön vehettek részt. A projekt eredményeinek minél jobb ismertetése céljából elkészült 500 fényképalbum és 500 szórólap, melyeket az érdekelt feleknek és iskolákban osztanak ki.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1209
szavazógép
2020-09-29: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Megvannak a nyertes programok (Com’ON Sepsiszentgyörgy)

Lezárult a közönségszavazás a sepsiszentgyörgyi fiatalok által kezdeményezett ötletekre, nemsokára tehát ismét érdekes rendezvényekre kerül sor a városban a Com’ON Sepsiszentgyörgy gyűjtőnév alatt. Kisebb közönséget vonzó, kis költségvetésű – kulturális, környezetvédelmi, gondolkodásfejlesztő, egészségmegőrző, családi vagy más jellegű – események megvalósításáról van szó, amelyeket akár baráti csoportok is benyújthattak, támogatást – maximum 2500 lejt – pedig azok kapnak a helyi önkormányzattól, amelyekre a legtöbb igen szavazat futott be augusztus 27. és szeptember 15. között.
2020-09-29: Gazdakör - Bokor Gábor:

Hamar elfogy a tejkontroll-szubvenció

A mezőgazdasági minisztérium hivatalos honlapján megjelent az a kormányhatározat-tervezet, amelyben a 2020-ra vonatkozó állattenyésztési állami támogatások összegét határozták meg. A tervezet az állattenyésztési szektornak juttatott állami támogatási rendszert szabályozó 1179/2014-es kormányhatározatot módosítja.