Lengyel felháborodás a Magyarország „kiéheztetéséről” szóló kijelentés miattLeváltanák az EP alelnökét

2020. október 6., kedd, Világfigyelő

A lengyel kormányt vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt az Európai Parlament (EP) egyik alelnökének, Katarina Barley-nak (fotó) a leváltását indítványozza a Magyarország „kiéheztetéséről” szóló kijelentés kapcsán – közölte tegnap Rychard Legutko lengyel EP-képviselő.

  • Fotó: spiegel.de
    Fotó: spiegel.de

Az indítványt az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióhoz tartozó PiS az EP-elnökség mai ülésén terjeszti elő – mondta el Legutko. Az indítványt kísérő, David Sassoli EP-elnöknek címzett levélben Legutko aláhúzta: az aushungern (kiéheztetni) kifejezés „az éhezést eleven emlékezetében tartó lengyel és magyar nemzet provokatív meggyalázását jelenti”.

A PiS EP-küldöttségét vezető Legutko a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott Barley-nyilatkozatra reagált, amely szerint a jogállamiság kapcsán „pénzügyileg ki kell éheztetni” Orbán Viktort, és meg kell akadályozni, hogy az európai polgárok által befizetett adót „az olyan rezsimeknek folyósítsák, mint amilyen az Orbáné és Kaczyńskié”.

Rámutatva arra, hogy Barley eddig nem kért bocsánatot szavaiért, Legutko aláhúzta: akármit is gondol a német politikus Lengyelország és Magyarország kormányairól, ez „nem igazolhatja a 20. század nagy részét végigszenvedő két nemzet iránti érzéketlenségét és tisztelethiányát”.

Legutko kétségesnek nevezte, hogy a második legnagyobb EP-frakcióhoz, a szocialisták és demokraták képviselőcsoportjához tartozó Barley leváltását célzó indítvány az EP-ben többségi támogatásra találna. A beadványt akár az EP-elnökségi ülésén is elutasíthatják, akkor viszont kiderül, hogy Barley kijelentéseit az EP többségi frakciói nem tartják elmarasztalandónak – jegyezte meg a lengyel politikus.

Barley kijelentése miatt múlt héten több vezető lengyel politikus hivatalos bocsánatkérést követelt. Michał Dwor­czyk, a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője önlejáratónak nevezte a Deutschlandfunk utólagos magyarázatát, miszerint a „kiéheztetés” kifejezés nem Lengyelországra vonatkozott.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szombaton a wpolityce.pl konzervatív hírportálnak „elmarasztalandónak”, valamint „diplomáciai botránynak” nevezte Barley nyilatkozatát. „Németországnak emlékeznie kellene az éhínségre, a népirtásra, a tragédiákra, amelyeknek okozója volt” – jelentette ki Morawiecki, hangsúlyozva: az Európai Unióban Magyarország és Lengyelország ugyanolyan jogokkal rendelkeznek, mint (például) Németország vagy Franciaország.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2020-10-06: Belföld - :

Korlátozások Kolozs megyében

Kolozsváron október 7-től az iskolák és óvodák 100 méteres körzetében is kötelező lesz maszkot hordaniuk az 5 éven felülieknek, Szamosújváron és Désen – ahol a fertőzöttségi arány meghaladja az ezer lakosra számított 1,5-ös átlagot – a zárt légterű vendéglők, kávézók és játéktermek működését felfüggesztik, a szállodák csak saját vendégeiket szolgálhatják ki élelemmel is.
2020-10-06: Világfigyelő - :

A hepatitis C vírus felfedezéséért hárman kapják az orvosi Nobel-díjat

A hepatitis C vírus felfedezéséért két amerikai és egy brit tudós, Harvey J. Alter, Charles M. Rice és Michael Houghton kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat – jelentették be tegnap a stockholmi Karolinska Intézetben.