Sörcsap – a székely sörkalauzA csalódást okozó német pilsner

2020. október 7., szerda, Magazin

A németek Csíki söre, azaz Ciuc söre... A félreértések miatt javítottam ki magam! Legalábbis én mindig annak tartottam a sok tévés reklám miatt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A forradalom utáni években, amikor hozzánk is bekötötték a kábeltévét, sok német adót – Pro7, Sat 1, RTL – néztem, és arra emlékszem, hogy nem volt olyan nap, amikor ne láttam volna egy-két Krombacher-reklámot. A név tehát régóta ismerős számomra, s már ideje volt egy sört, egy ízt társítani mellé, és amikor rábukkantam egy sepsiszentgyörgyi boltban, gondolkodás nélkül vettem egyet.

A roppant elegáns, letisztult külsejű sörnek aranysárga színe van, pohárba öntve fehér és gyorsan elapadó a habkoronája. A kellemesen szénsavas serital illata malátásan édeskés, íze kesernyés, és a cseh söröket juttatta eszembe. Utóíze is kesernyés és száraz. Megítélésem szerint nem rossz ez a sör, de egyben átlagosan középszerűnek tűnt. Igazából nem voltak elvárásaim a Krombacherrel szemben, mégis úgy érzem, hogy kis csalódás volt az elfogyasztása. Egy próbát mindenképp megért...

Adatok: * gyártja: Krombacher Brauerei * származási hely: Németország * ára: 4,99 lej * kiszerelése: üveg (330 ml) * alkoholtartalom: 4,8% * száraz­anyag-tartalom: – * IBU: 24 * összetevők: víz, árpamaláta, komló, komlókivonat * típus: pilsner (világos sör) * színe: aranysárga * a sör pontszáma: 6/10.

Tibodi Ferenc
(sor-csap.blogspot.com)

Sörlexikon: Koronás kupak – a sörösüvegek lezárására leggyakrabban használt eszköz. Ez egy fémlap műanyag tömítéssel, amit az amerikai William Painter talált fel még 1892-ben. Célja az volt, hogy a kupakkal kiváltsa az addig használt parafa dugót. A tengerentúlon a hagyományos kupakok mellett a csavaros kupak is használatos, s az üvegek ezen lezárási módszere manapság egyre népszerűbb a világ más országaiban is.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-07: Magazin - :

Válogatás Kallós Zoltán fotógyűjteményéből

A Hagyományok Háza 450 tételes reprezentatív fotóválogatást tett közzé a weboldalán Kallós Zoltán kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató gyűjteményéből.
2020-10-07: Magazin - :

Nemcsak kősivatag a Mars

Eddig sokan vitatták a korábbi felfedezést, amely szerint a Marson nagyobb víztömeg található, most több évnyi méréssor vizsgálatát követően megerősítették, nemcsak egy, hanem több sóstó is található a vörös bolygón – erről Kiss László csillagász beszélt az M1 tévécsatorna tegnapi műsorában.