Megnyílt a 6. Székelyföldi Grafikai BiennáléA káosz struktúrája – profétikus kihívás

2020. október 13., kedd, Közélet

Tavaly novemberben, amikor a 6. Székelyföldi Grafikai Biennálét (G6) meghirdették a szervezők, nem tudhatták, mennyire profétikus az immár a nemzetközi grafika térképére is felkerült rendezvény hívószava: a káosz struktúrája.

  • Fotó: Vargyasi Levente
    Fotó: Vargyasi Levente

A világjárvány aztán elhozta a káoszt, a bizonytalanságot, a kiszámíthatatlanságot – de a szervezők nem erre voltak kíváncsiak. Hanem azokra a művészi alkotásokra, „amelyeknek nem a szépségeszmény meghatározása az elsődleges szempontja, hanem annak problematizálása” – miként a tárlatmegnyitón Ferencz S. Apor, a G6 kurátora fogalmazott.

Tárlatmegnyitót írtunk, de az esemény a virtuális térben zajlott: az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) üres terében, körös-körül a falakon a G6-ra 65 ország 868 alkotójától beérkezett, közel 2100 grafikából kiválasztott, 300 darabot számláló törzsanyagával – a számok egyébként azt bizonyítják, sikeres, európai színvonalú rendezvénnyé nőtte ki magát a tíz éve indított, Székelyföld nevét a képzőművészet térképén is immár láthatóvá tevő grafikai szemle.

A G6 Facebook-oldalán (facebook.com/grafikaiszemle) megtekinthető virtuális tárlatmegnyitón Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az EMŰK vezetője az elmúlt tíz év fejlődéséről, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a grafikai szemle életrehívásának fontosságáról, identitáserősítő hatásáról beszélt. Ferencz S. Apor képzőművész a G6 történetét elevenítette fel a kiírás megfogalmazásától az EMŰK-beli tárlat megnyitásáig, melyet aztán szakmailag Kányádi Iréne művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa értékelt. A főbb díjakat ezúttal is a „grafikai nagyhatalmak” képviselői vitték el: a Kurkó Árpád által felajánlott 2000 euró értékű fődíjat Mettrai Pongchomporn (Thaiföld), a Maros megyei Nagy Pál-díjat Liu Fu (Kína), a Hargita megyei Nagy Imre-díjat Supicha Sutanthavibul (Thaiföld), a Kovászna megyei Plugor Sándor-díjat Tomasz Winiarszki (Lengyelország) nyerte el. A Baász Imre-díj szintén egy thaiföldi alkotóhoz, Rattana Sudjarit-hoz került, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának díját Roxana Bloju (Románia) nyerte el, az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének díját Ritli Róbert Roland (Románia) érdemelte ki, a Partiumi Keresztény Egyetem Partium díját Szén András (Románia), a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ díját Orbán Zsófia (Magyarország), a Magyar Képzőművészeti Egyetem díját Olesya Dzhurayeva (Ukrajna), a Zereda művésztelep díját Szilágyi Rudolf (Magyarország), végezetül a Pulzus művésztelep díját Pop Adriana Mihaela (Románia) kapta.

A kiállítás látogatható az EMŰK-ben, de két izgalmasnak ígérkező tárlatvezetést is ígérnek a szervezők: ma délután 6 órától Pálffy Tibor színművész performatív jellegű kalauzolása során verseket, dalszövegeket társít a kiállított művekhez, pénteken szintén délután 6 órától Vargha Fruzsina művészettörténész az 5. grafikai szemle fődíjasának, a kínai Jung Liu egyéni tárlatának szakmai bemutatására vállalkozik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1977
szavazógép
2020-10-13: Közélet - :

Őrtűzgyújtásra buzdítanak (Székely Nemzeti Tanács)

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a szeptember végén megválasztott székelyföldi önkormányzati képviselőket, hogy álljanak az október végi őrtűzgyújtási mozgalom élére.
2020-10-13: Közélet - Nagy B. Sándor:

Székelyföld Napok a virtuális térben

Esős, hideg, komor októberi napokat éltünk át az elmúlt hét második felében, nagy kedvünk nem volt kimenni a lakásból, de a XI. Székelyföld Napok szervezőinek jóvoltából itthon sem unatkoztunk. A Kaptár dokumentumfilm-szemle jobbnál jobb alkotásai, tánc- és mozgásszínházi előadások, bábelőadások, kiállítások, koncertek és más izgalmas programok várták a kicsiket és nagyokat egyaránt a virtuális térben, s hiába esett odakint, azt sem tudtuk, mikor szakítsunk egy kis időt a házimunkára. És mindez ugyanígy folytatódik a héten, vasárnapig.