RMDSZ–EMSZ: még nincs megállapodás

2020. október 15., csütörtök, Belföld

A második tárgyalási fordulóban sem sikerült dűlőre jutniuk az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Szövetség vezetőinek a két alakulat közötti a parlamenti választásokkal kapcsolatos esetleges együttműködésről.

A Maszol portál, valamint a Krónika napilap által közöltek alapján az RMDSZ-t Kelemen Hunor szövetségi elnök és Porcsalmi Bálint ügyvezető elnök, az EMSZ-t Mezei János társelnök, az MPP elnöke és Toró T. Tibor, az EMNP ügyvezető elnöke képviselte a találkozón. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője szerint az egyeztetés megállapodás nélkül zárult, és ma folytatják. Ugyanő a Maszolnak nem részletezte, milyen kérdésekben tért el a felek véleménye, de célzott arra, hogy az EMSZ a jelenlegi politikai erőviszonyokat nem tükröző igényekkel állt elő. Toró T. Tibor sem a Krónikának, sem a Maszolnak nem kívánta bővebben kommentálni a tárgyaláson történteket, annyira szorítkozva, hogy „elvi és gyakorlati kérdésekben egyaránt vannak nézeteltérések”.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 1036
szavazógép
2020-10-15: Belföld - :

EJEB: nem diszkriminálják a magyar diákokat (Román érettségi vizsga)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint nem különbözteti meg hátrányosan a magyar tannyel­vű iskolák végzettjeit a romániai érettségi rendszer. Az ítélet kedden született. A strasbourgi bíróság hat székelyföldi fiatal panaszát vizsgálta meg, akik román nyelv és irodalomból megbuktak az érettségi vizsgán. További tíz hasonló panasz még a bíróság elbírálására vár.
2020-10-15: Belföld - :

Régi tartozást törlesztenek

Jövő évtől fokozatosan emelkedik a szociális referenciamutató értéke, amely alapján a különböző szociális juttatások mértékét megállapítják – közölte az RMDSZ sajtóirodája azt követően, hogy a parlament alsó háza döntéshozó fórumként jóváhagyta a vonatkozó törvénytervezetet.